Közélet

Életfogytiglant kapott a gyáli gyilkos

A fiatal gyakorlatilag kivégezte barátnőjét, amikor a lány iskolába tartott. A fiú az elsőfokú ítélet szerint 35 évig feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

A kíméletlen gyilkosság 2010 december 17-én történt Gyálon. A vérző, de már halott 16 éves áldozatra gyerekek találtak rá. A nyomozók már aznap délután kihallgatták a volt barátját, aki nem tagadta: megölte egykori párját. A lány májusban szakított vele, ám az akkor 21 éves fiú – ahogy azt a bíróságon is mondta – ezt nem tudta feldolgozni. A gyilkos áldozata megöléséhez egy replika fegyvert vett. Egy ideig lőporkészítéssel is kísérletezett, de végül külföldről szerzett feketelőport. A lánnyal gyorsan akart végezni, állítása szerint nem akarta, hogy szenvedjen. A fiatal hónapokig gyakorolt és tervezett. Végül kétszer lőtt rá egykori kedvesére, sőt, többször meg is ütötte a fegyverrel. A lány a második lövésbe halt bele. A rendőrség akkor úgy nyilatkozott, a fiatalember gyakorlatilag kivégezte áldozatát.

“Annyira gyorsan történtek a dolgok” – a fiatal ezzel magyarázta brutalitását korábban a bíróságon. Beszélt arról is, hogy azért időzítette december közepére a gyilkosságot, hogy szerelme ne tölthesse mással az ünnepeket. Terve megvalósításához tippeket is kapott egy barátjától. Az ügyészség végül a bűnsegéd ellen is vádat emelt.

Az ügyben kedden született meg az elsőfokú, nem jogerős ítélet. A kivégzésnek tekinthető gyilkosság elkövetőjét életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtották előre kitervelten, különös kegyetlenséggel és aljas indokból elkövetett emberölés miatt. A fiatalember 35 évig feltételesen sem bocsátható szabadlábra. Barátjának három évet kell börtönben letöltenie, ám “félidőben” feltételesen szabadlábra bocsátható. A gyilkost 10 évre, ismerősét  5 évre eltiltották a közügyektől, emellett a bűnügyi költségek egy részét is ki kell fizetniük.

Szabó Judit bíró az ítélet indoklásában egyebek mellett kiemelte: országosan és Pest megyében is elszaporodtak a minősített emberölések, de a legsúlyosabb büntetés kiszabása mellett szólt az is, hogy a gyáli gyilkosság a nyílt utcán történt, s a köznyugalom megzavarásának lehetőségét is magában hordozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik