Közélet

Emberrablókat ítéletek el Debrecenben

Amatőr volt az egyik bandatag, miatta úszott el a 2 millió eurós váltságdíj.

A Dél-Afrikai Köztársaságban fegyveresen elkövetett emberrablási kísérlete miatt jogerősen 8, 7, illetve másfél év börtönbüntetést szabott ki a Debreceni Ítélőtábla három büntetett előéletű férfival szemben. Az ítélőtábla ezzel helyben hagyta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság ítéletét. A banda negyedik tagját két év próbára bocsátották, vele szemben már első fokon jogerőssé vált az ítélet.

A társaság 2007-ben Johannesburgban megpróbált elrabolni egy férfit. Áldozatukat a magyarok által működtetett Magyar Tanyán szemelték ki. A tervük az volt, hogy előbb őt, majd feleségét is foglyul ejtik. A váltságdíj 2 millió euró lett volna.

Azt gondolták, miután az asszonyt sikerül meggyőzniük arról, hogy fizessen váltságdíjat a férjéért, elengedik, hogy Magyarországra utazzon és pénzt szerezzen. A férfit egy ürüggyel egy házba csalták, ahol foglyul ejtették. A terv további része azonban nem sikerült, mert a férjnek – míg a banda két tagja úton volt a feleségéért – sikerült meggyőznie egyik fogva tartóját, hogy engedje szabadon.

Miután az megtette, a férfi felhívta a feleségét, hogy figyelmeztesse a veszélyre, így az asszonynak volt ideje tárcsázni a rendőrséget. A rablók így elmenekültek. A Dél-afrikai rendőrség nem sokkal később elfogta a gyanúsítottakat, majd szabadon engedte őket. Végül Magyarországon kapták el a csoportot.

A Debreceni Ítélőtábla társtettesként, fegyveresen elkövetett emberrablási kísérlet miatt T. Jánost 8 év, I. Krisztiánt 7 év fegyházbüntetésre ítélte, R. Gáborral szemben személyi szabadság megsértése miatt másfél év börtönt szabott ki. Az ítélet jogerős.

A negyedrendű vádlottal szemben az ítélet már első fokon jogerőssé vált, K. Gabriellát társtettesként elkövetett csalás bűntettében találta bűnösnek a bíróság, ezért őt próbára bocsátotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik