Közélet

Borsos bírság jár a “kívánságlámpások” használatáért

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság fokozottan ellenőrzi, hogy a kereskedelemben árusítják-e a tűzveszélyes égi lámpásokat.

Az NFH felhívásában emlékeztet arra, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tavaly augusztusban ideiglenesen elrendelte a Magyarország területén forgalmazott kívánságlámpások forgalomból kivonását és visszahívását, mivel azok tűzveszélyesek. Ennek kapcsán az NFH ellenőrzi a tűzveszélyes égi lámpások esetleges forgalmazását.

Az elmúlt negyedév tapasztalatai szerint az érintett termékek értékesítése nagyrészt megszűnt, a fogyasztóvédők mindössze négy esetben még találtak kívánságlámpást árusító vállalkozást.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tájékoztatása szerint a látványos égi lámpásokat – másnéven repülő kívánságlámpásokat – rendszerint rendezvényeken használták. Mint írják, a földtől eltávolodó ballonban üzemelő nyílt láng a felemelkedés után ellenőrizhetetlenné válik, bármikor épületek tetejébe, száraz növényzetbe vagy egyéb gyúlékony anyagba ütközhet, tüzet okozva ezzel.

A lámpások a rendeltetésszerű használatukból adódóan ellenőrizhetetlen tűzforrások, ezért a termékek a tűzveszély kockázatát hordozzák magukban, égési sérüléseket, anyagi károkat okozhatnak. Aki vét a tiltás ellen, százezer, de akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik