Közélet

Másodfokon is börtönt kap a kerítésébe áramot vezető férfi

Az ítélet szerint a tiszalúci férfinak két évet kell rács mögött töltenie.

A vádlott azért vezetett áramot a kerítésébe, mert a szomszéd gyerekek rendszeresen átmásztak hozzá, felkapaszkodtak a kerítés melletti disznóól tetejére is, amelyről leszedték a cserepeket és szétdobálták azokat az udvaron. A férfinak elege lett, ezért az az ötlete támadt, hogy áramot vezet drótkerítésébe.

Így is tett, a lakás egyik szobájában lévő dugaszoló aljzathoz csatlakoztatható vezetéket az udvaron, illetve a melléképületen át a kerítés fölé kihúzott acéldróthoz vezette. A vezetékben 230 voltos váltóáram folyt. A vádlott ki is próbálta a vezetékrendszert, és a másnapi balesetig feszültség alatt hagyta azt.

Egy nappal később, 2009 szeptember 26-án a két kislány ismét a ház előtti területen játszott. A gyerekek észrevették, hogy a szomszéd telkén lévő disznóól tetejére rászállt egy galamb. Szerették volna megfogni a madarat, ezért ismét megpróbáltak átjutni az azóta már veszélyessé vált kerítésen. A kicsik amint hozzáértek a dróthoz, a földre zuhantak.

Mindkét gyermeket a megyei kórházba szállították.  A kislányok a kezükön szenvedtek égési sérüléseket, de egyikük sem volt életveszélyben. A bíróság szerint viszont a kerítésbe vezetett áram alkalmas volt az élet kioltására, és csak a szerencsés körülményeknek köszönhető, hogy nem történt tragédia.

A férfi egyébként szólt a szomszédasszonyának, hogy a kerítés áram alatt van. A nő a bíróságon ennek kapcsán azt mondta, a vádlott ezt „mondogatta” nekik,  de nem vették komolyan. A férfi a vezetékrendszer végére egy közönséges izzót is felszerelt, ezzel akarta láttatni, hogy a kerítés áram alatt áll, más figyelmeztető jelzést, feliratot azonban nem tett ki.

A bíróság szerint az akkor 60 éves vádlott tisztában volt cselekményének esetleges következményeivel, és a védekezése nem bűncselekmény megelőzésére, hanem arra szolgált, hogy a gyerekek csínytevését megakadályozza. Ugyanakkor enyhítő körülményként értékelték, hogy a férfi büntetlen előéletű, tettét megbánta, ráadásul kiskorú gyermekei vannak és időközben egészségügyi állapota is megromlott.

Az ügyben hétfőn született ítélet másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán. Gömöri Olivér büntetőtanácsa helybenhagyta az első fokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság ítéletét, vagyis a vádlottat bűnösnek találta több emberen, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletében. A férfit két év börtönbüntetést kapott, emellett három évre eltiltották a közügyektől.

A vádlott egy év után bocsátható szabadlábra feltételesen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik