Közélet

Tüntetések: már a panasztestület is vizsgálódik

Év végi tömeges tüntetés a Parlamentnél, majd az új év második napján folytatás az operánál – többen is úgy vélik, a rendőrök jogtalanul intézkedtek velük szemben.

Az ünnepek környékén két, méretes demonstráció „tarkította” Budapest mindennapjait. December 23-án az Országháznál mozdult meg a tömeg, voltak leláncolt LMP-sek, fogdában landoló ellenzékiek, zúgolódás és méltatlankodás. Január 2-án pedig az Andrássy utat lepték el az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelő tüntetők, civilszervezetek, „demokratikus ellenzéki pártok”, radikális fiatalok, gárdisták, és így tovább. De akadt rendőrsorfal, „Orbán takarodj!”, „Gyurcsány takarodj!”, miegymás is.

Az utóbbi demonstráción a nemzeti radikálisok ellentüntetést tartottak, és több ellenzéki politikussal is összetűzésbe keveredtek. Az LMP korábban jelezte: szeretnék, ha a Belügyminisztérium kivizsgálná az ügyet. Az MSZP pedig egyenesen a rendőri vezetők felelősségének kivizsgálását kezdeményezte, mert úgy látják, az egyenruhások nem végezték jól a dolgukat. Mindezek után, múlt hét közepén a rendőrség közleményt adott ki. Ebben azt írták, Hatala József, országos rendőrfőkapitány elrendelte az Operaháznál és a környékén megtartott hétfői demonstrációkhoz köthető rendőri biztosítás értékelő, elemző szakmai vizsgálatát. A Népszabadság információi szerint ezt a hétvégén lezárták, a rendőri intézkedéssel kapcsolatban pedig mindent rendben találtak.

Közben a Független Rendészeti Panasztestületnél (FRP) is jelentkeztek az említett demonstrációk kapcsán, mostanáig összesen két – többek által közösen előterjesztett – panasz érkezett. Az egyik a decemberi, a másik pedig a januári tüntetésen történt eseményekhez kapcsolódó rendőri intézkedéseket sérelmezi. A panaszosok úgy gondolják, esetükben olyan emberi alapjogok sérültek, mint például a szabad véleménynyilvánítás vagy a gyülekezési jog – tudta meg hétfőn a Hír24 a FRP elnökétől.

Dr. Juhász Imre elmondta azt is, hogy az érintetteknek nyolc napjuk van arra, hogy benyújtsák kérelmüket a testülethez. Eszerint az Operánál zajló demonstrációval összefüggésben még érkezhetnek további panaszok, a postára adás illetve az elektronikus úton történő bejelentés határideje kedd éjfél.

A testület vezetője hozzáfűzte: mindkét kérelmet alkalmasnak találták az érdemi vizsgálatra, és már az eljárást is megindították. Az FRP-nek kilencven napja van arra, hogy ezt a vizsgálatot lezárja. A folyamat hosszas és aprólékos, az első lépcsőfoka, hogy megkeresik a rendőrséget és begyűjtik a szükséges anyagokat. Amennyiben a testület súlyos alapjogsérelmet állapít meg, megküldi állásfoglalását az országos rendőrfőkapitánynak, aki vagy egyetért, vagy csak részben ért egyet, vagy elutasítja az állásfoglalást. Az ORFK-nak erre 15 napja van.

Utóbbi két esetben a panaszoson áll, hogy bírósághoz fordul-e az igazáért és egy külön perben az esetleges kártérítésért. Juhász Imre szerint azonban legtöbbször nem az a fő cél, hogy “forintosítsák kárukat”, egyszerűen csak azt várják, hogy a rendőrség bocsánatot kérjen tőlük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik