Közélet

Gyilkosság az egyetemen: egy videofelvétel a bizonyíték

Az egyetemistát azzal vádolják, hogy a budapesti kollégiumi rendezvény után egy fiatal halálát okozta.

Az ügyész által ismertetett vádirat szerint Csaba György 2009. október 28-án a Budapesti Műszaki Főiskola III. kerületi Kiss Árpád tagkollégiumában tartott rendezvényen vett részt, majd egy ismerőse kérésének eleget téve az volt a feladata, hogy a rendezvény befejeztével megakadályozza a nem a kollégiumban lakók bejutását a szobákhoz vezető lépcsőházba.

A rendezvény végén több fiatal, így a közepes fokú alkoholos befolyásoltság és bódító hatású szer hatása alatt álló 22 éves Németh Ádám is be akart jutni a kollégiumba, hogy a korábban barátja szobájában hagyott táskáját magához vegye.

A vádlott és rendezői feladatokat ellátó társai Németh Ádámot megakadályozták abban, hogy a lépcsőn keresztül az emeleti helyiségbe menjen, s emiatt szóváltás alakult ki közöttük. Németh Ádám, miután látta, hogy Csaba György mellett nem tud elmenni, a lépcsőház első és második emelet közötti részén átmászott a lépcsőkorláton, és abba kapaszkodva kívülről igyekezett a negyedik emeletre feljutni.

A vádirat szerint Csaba György megfogta Németh Ádám korlátba kapaszkodó kezeit, először a jobb, majd a bal kezét a korlátról feszegetve próbálta megakadályozni a továbbjutását. Németh Ádám a feszegetés következtében elengedte a korlátot és háttal a több mint tíz méter mélyen lévő pince betonkövezetére zuhant, s a helyszínen meghalt.

Az ügyészség emberöléssel vádolja Csaba Györgyöt. A húszas éveiben járó, informatikai doktori iskolát végző Csaba György nem ismerte el bűnösségét. Vallomást nem kívánt tenni, és kérdésekre sem kívánt válaszolni.

A bíróság ezért a lakhelyelhagyási tilalom alatt álló vádlott nyomozati vallomását ismertette. E szerint Csaba György, Németh Ádámhoz hasonlóan, szórakozni érkezett a kollégiumba, alkoholt fogyasztott, ittas volt. Hajnali háromnegyed négy körül kezdett el segíteni ismerősének, ekkor találkozott Németh Ádámmal és két társával, akik fel akartak jutni a kollégium felsőbb emeletére.

Mint akkor elmondta, először lekísérte őket, de a társaság visszatért, egyikük a korláton kívülre állt, szóváltás alakult ki, majd később már csak azt látta, hogy a korláton kívül álló leesik. Csaba György akkor azt közölte, úgy emlékszik, nem ért hozzá a korláton kívül álló emberhez.

A tárgyaláson bemutattak olyan fényképeket, amelyek a zuhanást megelőzően készültek a helyszínen. Ezeken látszik, hogy Csaba György egyik keze a korláton kívül álló Németh Ádám hónalja alatt van, másik keze egyik ujját pedig a sértett korlátott fogó ujjai közé dugja.

A bíróság levetítette a helyszíni szemle során készült videofelvételt, amelyen látható volt Németh Ádám holtteste is. A vádlott egyszer sem tekintett bele a videofelvételbe, végig maga elé nézett.

A per április 13-án folytatódik. Az ügyben várhatóan tizenhárom tanút hallgatnak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik