Közélet

Uzsoki-ügy: bizonyítékok kerültek elő

A hiányzó dokumentumokra a kórházi irattár kezelője bukkant rá a napokban, egy műanyag rekeszben, a központi irattárban.

Az említett dokumentációk közül egy kivétellel mind előkerült, az intézmény vezetése szerint bizonyító erejűek lesznek a morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében indított vizsgálatnál – erősítette meg a kórház főigazgatója a Bors című napilap által írtakat kedden az MTI-nek.

Golub Iván elmondta: a gégészeti osztály 2005-2008 közötti évekből hiányzó dokumentációit a kórházi irattár kezelője a napokban, egy műanyag rekeszben találta meg abban a központi irattárban, ahol a 2002 előtti dokumentációkat tárolják. Összesen 46 digitális kórlap kézzel írott része tűnt el, ezeken például az szerepel, hogy ki kinek az utasítására, milyen dózisban, milyen készítményt használt. A 45 megkerült iratot már nyomozók vizsgálják.

A főigazgató keddi tájékoztatása szerint az intézmény a dokumentumok megtalálásáról azonnal értesítette a rendőrséget. Golub Iván hangsúlyozta: nagyon örül annak, hogy megkerültek a feljegyzések, mivel ez véleménye szerint mind a nyomozást, mind a kórház helyzetének tisztázását segíteni fogja.

A főigazgató kitért arra is, hogy vizsgálják, hogy a dokumentumok miként kerülhettek összegyűjtve abba a központi irattárba, ahol semmi keresnivalójuk sincs. Ennek kapcsán megjegyezte: a papírokat valaki vélhetően “felhasználta”. Így a korábban lopás, közokiratokkal és személyes adatokkal való visszaélés miatt tett feljelentésükből csak a lopást vonják vissza.

A Magyar Hírlap november végén írt arról, hogy információi szerint az Uzsoki utcai kórházban morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a rendőrség. A lapban megjelentek szerint végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négyszeresét-ötszörösét adták be, s ennek következtében az érintettek néhány napon belül meghaltak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben emberölés miatt indított eljárást, ismeretlen tettes ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik