Közélet

Készülnek a mentősök

Az irányítócsoportokat megerősítették, száz százalékos kapacitással készül a szilveszter éjszakára az Országos Mentőszolgálat.

Országosan mintegy 550, csak Budapesten és környékén pedig nagyjából 100 mentőautó lesz készenlétben. Győrfi Pál az OMSZ szóvivőjének elmondása szerint szilveszterkor a legtöbb hívást éjjel 11 és hajnali fél 5 között kapják. Nagyüzemben főként Budapesten és a nagy városokban dolgoznak. A mentődolgozók csak a fővárosban nagyjából 600-700 esetet látnak el.

Petárdabalesetek

Az OMSZ felhívta a figyelmet a pirotechnikai eszközök, köztük a petárda veszélyeire. A tapasztalatok alapján általában az illegálisan forgalomba hozott, nagy hatóerejű pirotechnikai eszközök, vagy a házilag barkácsolt eszközök okozzák a nagyobb bajt. Szakszerűtlen használat esetén ezek súlyos, akár maradandó sérüléseket is okozhatnak.

A tendencia némileg javult, mivel tavaly összesen négy súlyos petárdabalesethez kellett kivonulniuk.

Csak bebugyolálva

Az idén is fagypont körüli időre, akár mínusz fokokra is számíthatunk szilveszter éjszaka, így az utcán fennáll a kihűlés, a fagyás veszélye.

A mentőszolgálat azt kéri: az együtt szórakozók ne hagyják egyedül az utcán azt a társukat, aki esetleg többet ivott a kelleténél, hanem inkább kísérjék haza. Abban az esetben pedig, ha egy rászorulón fagyási sérülést észlelnek fontos, hogy a fagyott testrészt nem szabad dörzsölni, csak be kell bugyolálni a mentők kiérkezéséig.

Az Országos Mentőszolgálat 2011-ben csaknem egymillió embert látott el, annak ellenére, hogy az egyszerű betegszállítást 2008 óta már nem ők, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződésben álló magán-betegszállítók végzik. A szolgálat mintegy 7000 mentődolgozója, 2011-ben nagyjából 33 millió kilométert tett meg Magyarország útjain.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik