Közélet

Erre vigyázz, ha tűzijátékot veszel!

A rendőrség tájékoztatása alapján összeállítottunk egy listát, mire kell vigyázni a karácsony és újév közötti napokban. A lényeg, hogy tartsuk be az előírásokat, vigyázzunk a többiekre és az állatokra is. Petárdát idén is tilos durrogtatni!

Az első, és egyik legfontosabb, hogy tűzijátékot csak és kizárólag engedéllyel rendelkező forgalmazótól vásároljunk! Vásárlás előtt győződjünk meg róla, hogy a gyári állapotban lévő csomagoláson van-e olvasható, magyar használati utasítás, és a szavatossági időn belül vagyunk-e még! Vásárlástól felhasználásig pedig tároljuk úgy ezeket, hogy a gyerekek még véletlenül se férhessenek hozzá!

Ne találgassunk, ne ötleteljünk, vajon, hogyan kell működésbe hozni a tűzijátékokat, előbb mindig olvassuk végig a használati útmutatót! Ne szedjük szét, ne buheráljunk, ne ragasszunk össze többet a hatásfokozás kedvéért! Nézzük meg, hogy a lakásban is, vagy csak a szabadban szabad működésbe hozni! Ne vagánykodjunk: kézben, szájban és más testrészeinkben tartva se zsonglőrködjünk, és ne hajoljunk a meggyújtott rakéták fölé! A tűzijáték rakéta pálcáját soha ne szúrjuk bele a földbe, inkább egy pezsgősüvegbe állítsuk indítás előtt! Ha a vezetőpálcika törött, szintén nem ajánlatos a kísérletezés.

A rendőrség azt ajánlja, mindig legyen nálunk valamilyen tűzoltó készülék, de minimum egy vödör víz, hiszen az ördög sosem alszik. Bár nehéz elképzelni, hogy ezek közül bármelyiket is betartják az emberek, ajánlásnak nem rossz.

Ne feledjük, hogy Magyarországon senki semmilyen petárdát nem adhat el, nem vehet és nem durrogtathat! Még szilveszterkor sem. Ennek ellenére természetesen minden második fiatalnál lesz petárda: robbannak majd a kukák, ereszcsatornák és az autók kipufogócsövébe is bele-bele gurul egy-egy darab. A tájékoztatás, felszólítás, fenyegetés, kérés és könyörgés ellenére is lesz, aki például egy-egy hölgynek imponálandó, vagy barátok előtt vagánykodva a kézében, a foga közé szorítva vagy épp a fülébe dugva robbant.

Ha magunkat már nem is kíméljük, legalább arra próbáljunk meg figyelni, hogy másokat ne sebesítsünk meg. Nem csak az emberekkel, de a környezetünkben élő állatokkal is legyünk kíméletesek!

Védjük háziállatainkat a szilveszteri petárdázástól!

Tapasztalatok szerint a durrogtatás már karácsony után kezdődik, ezért a két ünnep között is fokozott óvatosságra intik a gazdákat. A háziállatokat biztonságos, zárt helyen érdemes tartani, mert előfordulhat, hogy a petárdázás miatt elszaladnak, és soha többé nem kerülnek elő. Egy kutyának például a durrogtatás olyan, mintha az ember füle mellett elsütnének egy puskát. Ezért az állatok ijedtükben elrohannak, és sokszor hiába keresik őket. Akik a szabadban tartják az ebeket, szilveszter éjjel legalább az előszobába engedjék be őket. A petárdaszezon beindulása után, tehát 31-én este hat órától lehetőleg már ne, vagy csak rövid időre vigye sétálni a kutyákat, póráz és felügyelet nélkül nem szabad hagyni a kedvenceket.

A rendőrség felhívja a figyelmet arra is, hogy a szabályszegőkkel szemben alapból 50 ezer forintos bírság szabható ki, de ez elérheti akár a 100 ezret is. A tűzijátékokat szerdától szombatig lehet engedély nélkül megvenni. Felhasználni 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig lehet őket. A fel nem használt vagy hibás pirotechnikai eszközöket január 5-ig a vevő köteles visszavinni a forgalmazónak, aki köteles azokat térítési díj nélkül visszavenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik