Közélet

Kezdődik a petárdaszezon – gyerekeket kaptak rajta

Egy fiatal fiút büntettek meg, mert gyerekeknek adott ajándékba petárdákat.

A rendőröket Alsóbereckiből értesítették, miután a két kisebb gyerek kipróbálta a tiltott eszközöket. A rendőrségen elmondták, hogy idősebb ismerősüktől kaptak körülbelül száz darabot. A fiút is megtalálták, bevallotta, hogy Szlovákiában vásárolta azokat.

A sátoraljaújhelyi rendőrség polgári felhasználású robbanóanyagokkal és pirotechnikai termékekkel kapcsolatos szabálysértés miatt indított eljárást mindhármuk ellen. A nagyobbik fiút megbüntették, a két gyerek ellen megszüntették az eljárást.

A 14 és 16 év közöttiek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket, a 16 évnél idősebbek pedig már a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékokat is megvásárolhatják, használhatják, egy kilónyit is tarthatnak maguknál. A felnőttek a harmadik osztályba tartozókat is megvásárolhatják december 28-a és 31-e között. Használni ezeket csak az év utolsó napján, este hat órától másnap reggel hatig lehet használni. Petárdát sem gyerekek, sem felnőttek nem használhatnak még szilveszterkor sem.

A pirotechnikai tevékenységeket egy 2011. szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet szabályozza. A rendelet egész évben lehetővé teszi a csekély hatóanyag-tartalmú, emberi tartózkodás céljára szolgáló épületek belsejében történő használatra szánt 1. pirotechnikai osztályba, illetve az alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel járó, a szabadban lévő behatárolt területen történő használatra szánt 2. pirotechnikai osztályba  tartozó termékek szabad forgalmazását és felhasználását. Ezek a termékek olyan üzletekben is forgalmazhatók, amelyeket nem kifejezetten pirotechnikai termék árusítására hoztak létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik