Közélet

Tüzelőutalványokkal is üzleteltek az ózdi uzsorások

Egy év alatt 32 uzsorást kaptak el a rendőrök Ózdon. Rendszeres fenyegetésekkel és veréssel vasalták be a kamatot.

Legutóbb szerdán kaptak el három férfit, a rajtaütésben a megyei rendőr-főkapitányság akciósai is részt vettek. A gyanúsítottak munkanélküliek, az elmúlt években uzsorakölcsönökből éltek. Mindannyian ismertek a rendőrség előtt, korábban kifosztás, testi sértés, rablás és lopás miatt is voltak már büntetve.

Áldozataiknak 20 és 200 ezer forint közötti összegeket adtak kölcsön, 50-80 százalékos kamatra. A szerepeket egymás között felosztották, egyiküknek a pénz behajtása volt a fő profilja. Az egyik adós, aki hat évvel ezelőtt kért és kapott tőlük 200 ezer forintot, mára mintegy 10 millió forintnyi tartozást halmozott fel. Mivel nem mindig tudott fizetni, többször megfenyegették, megverték.

A beszerzett bizonyítékok alapján a három férfit több rendbeli uzsora bűncselekménnyel, zsarolással, jogosulatlan pénzügyi tevékenységgel és testi sértéssel gyanúsítják. Az ügy érdekessége, hogy az uzsorások a „hitelezési konstrukciójukba” úgynevezett tüzelőutalványokat is bevontak. Ezekből mintegy 1,5 milliónyit foglaltak le a nyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik