Közélet

Akkumulátorok szóródtak szét az úton

Egy teherautóról potyogtak le a veszélyes hulladéknak minősülő akkuk. A sofőr egyszerűen továbbhajtott.

December 9-én reggel jelezték a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére, hogy a 2102-es úton, a 21-es számú főút északi csatlakozási pontja közelében egy teherautóról 80-100 darab, veszélyes hulladéknak minősülő akkumulátor az úttestre esett. Az akkumulátorok közül több megsérült és szivárgott. A sofőr Salgótarján felé elhajtott.

A bejelentésre a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azonnal reagált, szakemberei, így az iparbiztonsággal foglalkozók is a helyszínre vonultak. A katasztrófavédelem ügyeletes tisztje értesítette a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletét, a rendőrök a kapott információk alapján rövid időn belül megtalálták a szállító járművet.

A katasztrófavédelem és a rendőrség szakemberei együtt vizsgálják az eset körülményeit. Személyi sérülés nem történt, azonban fél sávot a járműforgalom elől egy időre lezártak, a város irányába haladókat délelőtt a 21-es számú főútra terelték.

A katasztrófavédelem 2007 óta rendelkezik hatósági jogosítványokkal a közúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzésére. Az új katasztrófavédelmi törvény jövő év januári hatálybalépésétől a vízi, légi és vasúti szállításra is kiterjed majd ez a jogkör. A törvény szerint az új típusú veszélyhelyzeti irányítási rendszerben megalakuló egységes iparbiztonsági hatóság a megelőzési munka keretében szigorú hatósági felügyeletet lát majd el, amelyben jelentős szerepet kap a szankciók körének bővítése a veszélyes áruk szállítása terén, valamint a társszervekkel való minden eddiginél összehangoltabb együttműködés. Ennek példája volt már a mostani esemény kezelése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik