Közélet

Még mindig a széllel küzdenek a tűzoltók

Délelőtt óta a káresetek száma megduplázódott.

Az erős szél miatt egymást érik a riasztások, a tűzoltóknak továbbra is a fővárosban és Pest megyében van a legtöbb dolguk, de Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is akad feladat bőven. Még mindig a kitört fák, leszakadó ágak és lehulló cserepek okozzák a legtöbb gondot, utóbbi miatt Budapesten például több helyen is le kellett zárni a buszsávot, mivel törmelékek kerültek az útra.

Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság szóvivője arról tájékoztatott, hogy csak Budapesten száz esetnél tartanak már, a tűzoltók jelenleg is tucatnyi helyszínen dolgoznak, és ez várhatóan így lesz az esti órákban is.

Délután 4 óráig országszerte összesen 231 riasztás érkezett, ezzel a délelőtti káresetek megduplázódtak – tudta meg a Hír24 Hajdú Mártontól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjétől. Ennek több mint felét – összesen 129-et – a már említett leszakadó gallyak, ágak és kicsavarodott fák teszik ki

 


Tűzoltók dolgoznak a Benedek Elek Óvoda kerítése mellett Egerben, ahol a viharos erejű szél egy fát döntött az épületre
Fotó: MTI / Komka Péter

 

A fővárosban délelőtt zuhant egy étteremre és egy villamosmegállóra is, sőt, több autó is összetört így. A XIII. kerületben egy fenyő teljesen beterítette egy ház belső udvarát, így az ott lakók csak nehezen tudtak munkába, iskolába menni. Az erős szél kárt tett egy 800 négyzetméteres csarnokban is, összesen 300 négyzetméteres területen rongálódott meg a teteje. Sőt, a XIII. kerületben egy 15 méteres tűzfal is megroggyant. Szeghalom és Vésztő között pedig hat kocsi csúszott egymás után árokba, m ert az út lefagyott.

Két emberről biztosan tudni, akik a szeles idő miatt sérültek meg. Az egyik baleset Heves megyében történt, Hatvan és Nagygombos között. Egy autóst kellett kórházba vinni, mert menet közben egyszerűen kocsijára dőlt egy fa. Budapesten pedig egy idős nőhöz hívtak mentőt, az asszonyt egy tíz méteres fenyőfa sebesített meg. Arról, vannak-e további sérültek, az Országos Mentőszolgálat későbbre ígért tájékoztatást.

Mint ismert, Magyarország három, északi és nyugati régiójára adott kinarancssárga riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. A tűzoltók mindenkit arra kérnek, hogy gondosan zárják be az ablakokat, mert azokat a szél könnyen kiszakíthatja a helyükről, és az üveg is betörhet, a lehulló darabok pedig könnyen sérülést okozhatnak.

 

A Szeged24 kérdésére Aszalos István, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Központjának munkatársa azt mondta, hogy heves széllökésekre Kecskemét környékén kell számítani, mivel a város az északnyugat-délkeleti szélcsatorna sávjában fekszik.

Fejér megyében óvatosságra intik az autóvezetőket az 1-es, a 8-as és a7-es számú főúton.  Különösen ott érdemes figyelni, ahol az út mélyebben van,mint a környező terep. Amikor kiér nyílt térre a jármű komoly széllökések várhatók. A Fehérvár24-nek Lánczos János, a Magyar Közút üzemeltetési és fenntartási osztályvezetője azt mondta: a mellékutak közül a Söréd-Bicske, és Székesfehérvár-Zámoly közötti lehet különösen veszélyes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik