Közélet

Lehetetlen 1,2 milliárddal menekülni

Nagy a teher a rekordösszeget sikkasztó pénzszállító vállán, ekkora pénzzel nem könnyű menekülni. A rendőröknek sem könnyebb, nagy az elvárás, presztízsüggyel állnak szemben.

Bilkei Pál kriminálpszichológus a Hír24-nek azt mondta: elöljáróban le kell szögezni, hogy az ügyben sok a titok, sok mindenben csak találgatni lehet. Ha igaz a hír, hogy a 37 éves Lőrincz Róbert 1,2 milliárd forintot sikkasztott, nagy súly nyomja most a vállát. Azoknak a nagyon kemény bűnözőknek, akik egyedül szervezik meg és hajtják végre az akciót, jobbak az esélyeik arra, hogy eltűnjenek a nyomozók elől.

Egy ilyen sikkasztást azonban szinte kizárt egyedül végrehajtani, Lőrincznek minden bizonnyal voltak társai. Ha pedig ez a feltételezés igaz, akkor a bukás veszélye is nagyobb. A nyomozók előbb-utóbb eljutnak a társakhoz, akik nem biztos, hogy profik lesznek. Megtörhetnek, elmondhatják az igazságot, akár azt is, hol rejtőzik a keresett férfi. Vagy egyszerűen csak hibáznak valamiben.

Valaminek történnie kellett

Bilkei Pál szerint Lőrincz Róbert életében fordulatnak kellett beállni. Erről is kikérdezik majd a nyomozók a családtagokat, ismerősöket. Ahogy a szakértő fogalmaz, valaminek történnie kellett, hogy egy férfi, aki éveken át rendesen elvégezte a munkáját, egyszer csak arra adja a fejét, hogy bűnt kövessen el. Előbb vagy utóbb rá fog döbbenni, hogy mit tett, de ehhez még idő kell. Ez is egy teher lesz a vállán, kérdés, hogy a pénz tudja-e orvosolni ezeket a nehézségeket. Kétszáz millióval még el lehet tűnni, de 1,2 milliárddal már szinte lehetetlen.


Viszonyítási alap: Joe Cada a 8,5 millió dolláros (1,543 milliárd forintos) pókernyereménye
Fotó: MTI / EPA

A szakember véleménye szerint nagy az esélye annak, hogy itthon maradt a sikkasztó, vagy ha útnak is indult külföldre, csak a pénz egy kisebb részével. A többit el kellett rejtenie. A menekülő férfi, egyúttal az akció sikere szempontjából a legjobb és legkézenfekvőbb megoldás az, ha a fővárostól távolabb, egy eldugott faluban húzza meg magát minimum fél vagy egy évig. Akkorra lecsendesedik az ügy, fel lehet használni a rekordfogást.

Menekülés külföldre

Habár a szakértő szerint nagyobb az esélye, hogy a sikkasztó Magyarországon bujkál, eljátszottunk a külföldre távozás gondolatával is.

Lőrincz Róbertnek pár napja volt arra, hogy elhagyja az országot, mielőtt kiadták az európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot ellene. A pénzszállító saját autóját ugyan a reptér felé vezető út mellett találták meg a rendőrök, ám kétséges, hogy Lőrincz repülővel utazott volna.


Fotó: AFP

A nemzetközi légikikötőkben rendkívül szigorúak a biztonsági szabályok. Ha nem a schengeni övezetbe utazott, akkor már okmányellenőrzésnél lebukás fenyegette volna őt, az igazi veszélyt azonban a bőröndök átvilágítása jelenthette volna neki. Bilkei Pál kriminálpszichológus is kizártnak tartja, hogy egy ekkora összeggel valaki gépre üljön. A mai világban szinte lehetetlen átjutni az ellenőrzőpontokon többkilónyi pénzzel. Még ha 500 eurós címletekben volt is, akkor is egy táskányiról beszélünk.

Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője a Hír24 kérdésére elmondta, hogy száz százalékig nem lehet kizárni, hogy valaki sok pénzzel átcsússzon a biztonsági ellenőrzésen, de ennek nagyon kicsi a valószínűsége. Felszállás előtt minden poggyászt átvilágítanak, a pénz pedig nagyon homogén anyag, amelyet ekkora mennyiségben könnyű kiszúrni – közölte a szóvivő.

Marad tehát a szárazföldi menekülés, ami hasonló, bár kisebb kockázatokat rejt magában. Ha Lőrincz Szerbia vagy Ukrajna felé vette az irányt, akkor az európai elfogatóparancsot elkerülheti, de a szigorú határellenőrzést nem. Ráadásul az autókat bármikor átkutathatják a határőrök mindkét oldalon.

A schengeni övezetbe könnyedén átjuthatott a pénzszállító, de itt az európai elfogatóparancstól és attól kell tartania, hogy bármikor igazoltathatják. Az EU-tagállamokban talán könnyebb bujkálnia, mint Magyarországon, mert kevés az esély arra, hogy felismerik. Megnő a mozgástere: szabadabban járhat és egyszerűbben válthat valutát, de eredeti okmányait itt sem használhatja, bankkártyáját és mobiltelefonját is elfelejtheti.


Fotó: AFP

Lőrincz akkor érezheti magát a legnagyobb biztonságban, ha sikerül olyan tengerentúli országba szöknie, amellyel Magyarországnak nincsen kiadatási egyezménye. Szokás a magyar bűnözők paradicsomaként emlegetni Thaiföldet, ahol egy éjszakára már 30 ezer forintért is bérelhet szobát egy ötcsillagos szállodában, de ha nem éri be ennyivel: éjszakánként 300 ezer forintért luxusvillában is élhetne egy egzotikus tengerparton. Hasonló tarifák várnák őt Dél-Amerikában: Brazíliában és Argentínában is. Persze ezek az országok sem nyújthatnak százszázalékos menedéket: a közelmúltban több körözött magyart fogtak el a kinti rendőrök nemzetközi jogsegély keretében.

Kés alá is feküdhet

A Hír24 kiszámolta, hogy az 1,2 milliárd forintból negyven éven keresztül napi 80 ezer forintot költhet a volt pénzszállító, és akár arra is áldozhat a hatalmas összegből, hogy teljesen átalakítsa külsejét.

Filmekben látni olyat, hogy a bűnözők vonásait plasztikai műtéttel változtatják meg, hogy később ne ismerjék fel őket. Kíváncsiak voltunk, kivitelezhető-e ilyen beavatkozás a való életben is, vagy csak mozis kliséről van szó.

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész a Hír24-nek elmondta: nem halott még olyanról, hogy Magyarországon bűnözőkön plasztikai műtétet hajtottak volna végre, de nem tartja kizártnak, hogy történt ilyen eset. Egyes dél-amerikai és afrikai országokban viszont folytatnak ilyen beavatkozásokat, tehát a filmekben van némi igazság – tette hozzá.

A legegyszerűbb beavatkozás az arc- és fejszőrzet megváltoztatása, de egy orr- vagy arcműtéttel már teljesen más karaktert lehet adni egy embernek – nyilatkozta Krasznai.

A plasztikai sebész szerint, ha az illegális műtétet végző orvos tudja, kiről van szó, akár százmilliós nagyságrendű összeget is elkérhet egy bűnöző arcának a megváltoztatásáért. Úgy véli, ez is a korrupció egyik formája. Ha valaki ismeretlenül sétál be egy klinikára, akkor 1-2 millió forintot fizethet egy teljes arcátalakításért – fejtette ki Krasznai.

Frabato mágus szerint

Megkérdeztük Frabato boszorkány nagymestert és mágust, mit lát, merre járhat a rekkordsikkasztással gyanúsított Lőrincz. Biztos benne, hogy Magyarországon bujkál, és másfél-két évig tervezte a bűncselekményt. Jóslata szerint a rendőrök legkésőbb jövő nyár elejéig elkapják. Frabato szerint a sikkasztó a 42. életévét biztosan a rácsok között tölti.

Olvasóink hozzászólásaiból kiderül, többen is a menekülő helyébe képzelik magukat, és szurkolnak neki. Mint látszik, kevés az esélye, ha elkapják, akkor pedig több év börtön vár rá.

A TV2 kedd este arról számolt be, hogy a keresett férfi egyik bűntársát elfogták. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője egyelőre nem erősítette meg az értesüléseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik