Közélet

Hunvald-ügy: az ügyész pénzbüntetést kér a „strómanoknak”

A vádlottak padján ülő "strómanok" közt közgazdászt, irodalom-történészt és kultúrantropológust is találunk.

A Hunvald-per 25 vádlottja felének ügyét a bíróság elkülönítette, mert ellenük az erzsébetvárosi csalási ügyben mindössze közokirat-hamisítás a vád. Az ingatlanügyletek lebonyolításában részt vevő cégek vezetői a vád szerint csupán névlegesek, „strómanok” voltak.

A Központi Nyomozó Főügyészség vádirata szerint Gál György, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnökeként, anyagi ellenszolgáltatásként ingatlanonként 20-30 millió forintot kérve közreműködött abban, hogy egy meghatározott vállalkozói csoport érdekkörébe tartozó projektcégeknek, amelyekbe a valódi tulajdonosok a strómanjaikat helyezték el, értékesítenek több mint egytucatnyi önkormányzati ingatlant.

Az ügyész keddi vádbeszédében azt mondta: ezek a férfiak és asszonyok azért ülnek most a vádlottak padján, mert elhatározták, hogy megszereznek VII. kerületi önkormányzati ingatlanokat, és ezekhez projektcégeket hoznak létre. A vád szerint hárman felbujtók voltak, akik megbízták ismerőseiket, hogy névleg szerepeljenek ezekben a cégekben. A többiek – kilencen pedig – vállalták a stróman szerepét, vagyis nevüket adták a vállalkozáshoz, de a háttérben az őket felkérők hozták a döntéseket. A különböző elnevezésű projektcégek, mint amilyen a Panoráma Penthouse Kft., a Rózsakert Kft. vagy a Király Palace Kft. vezetői között volt végzettségét tekintve közgazdász, irodalom-történész és kulturantropológus is.

Az ügyészség szerint súlyosító körülmény az ilyen jellegű bűncselekmények úgymond rendkívüli elszaporodottsága és a bűnhalmazat. Enyhítő kürülmény viszont a vádlottak büntetlen előélete és az is, hogy több kiskorú gyermeket nevelnek. Mindezek alapján az ügyész közokirat-hamisítás miatt 7 vádlottnak pénzbüntetés kiszabását indítványozta, öt vádlott esetében pedig úgynevezett próbára bocsájtást kért.

A „strómanok” védői az eljárás megszüntetését, felmentést, illetve megrovást indítványoztak védencei esetében. A két vádlottat is védő Zamecsnyik Péter jórészt spekulációnak nevezte a vádiratot.

A Hunvald-ügyben közokirat-hamisítással vádoltak és azok felbujtóik ellen a Fővárosi Bíróság az eljárást még áprilisban megszüntette elévülés miatt, de ezt a döntést az ügyészség fellebbezése után a Fővárosi Itélőtábla felülbírálta, és az eljárás folytatására kötelezte a Fővárosi Bíróságot.

A per csütörtökön, további védőbeszédekkel folytatódik, majd az utolsó szó után várhatóan még aznap megszülethet az elsőfokú ítélet a „strómanok” ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik