Közélet

Egymilliárdos csalást lepleztek le

A csoportnak legalább 19 tagja volt, a bűnszervezet feje magánrepülőjével megpróbált elszökni.

A banda áfacsalásra specializálódott: fiktív számlákkal, adó- és járulékeltitkolással manipuláltak éveken keresztül. A pénzügyi nyomozók először szeptemberben tartottak házkutatást Komárom-Esztergom megyében és Budapesten, a szóban forgó cégcsoportnál, akkor ketten kerültek előzetes letartóztatásba. A nyomozás további szakaszában a kilenctagú cégláncolat újabb érintett vállalkozásokkal bővült, és az is kiderült, hogy a bűnszervezet középpontjában egy könyvelőiroda áll.

Az őrzés-védelemmel és munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaság a bevételek jelentős részét továbbutalta olyan cégeknek, amelyek ugyanazon a címen, ugyanolyan tevékenységgel működtek. Innen a pénz egy része újabb vállalkozásokhoz került, másik részét pedig felvették készpénzben. A cégek megrendelései és munkavállalói létszámuk összhangban volt, úgy látszott, semmi szükség alvállalkozók megbízására. Valószínűleg az alvállalkozói számlák kifejezetten csak a költségek növelését és az áfa csökkentését szolgálták, valós tevékenység nem volt mögöttük.

Az eddigi adatok szerint 2007 és 2011 között a céghálózat 1,2 milliárd forint áfát csalt el, de az, hogy a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok eltitkolásával mekkora kárt okozott az államnak, az majd a nyomozás további szakaszában derül ki.

A bűnszervezet tagjainak előállítása, a bizonyítékok lefoglalása négy napig tartott. A munkában 50 pénzügyi nyomozó és 15 pénzügyőr vett részt. Intézkedés közben hárman is szökni próbáltak, sikertelenül. Egyiküknél tízezer euró volt, a bűnszervezet menekülő vezetőjének farzsebéből pedig 700 ezer forint került elő. Valószínűleg úgy tervezte, hogy szökése után „örökre” eltűnik a repülőtéren várakozó lízingelt magánrepülőjével.

A nyomozók készpénzt, kocsikat és ingatlanokat foglaltak le, mostanáig 315 millió forint értékben. Ezenfelül húsz köbméter könyvelési iratot és informatikai eszközöket vittek magukkal. A 19 előállított gyanúsított közül heten már előzetes letartóztatásban vannak. Az ügyben korábban letartóztatott két bandataggal együtt tehát már kilencen ülnek rács mögött.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik