Közélet

Megbánta a rendőr, hogy tüzet nyitott a taxisra

Az egyenruhás büntetőpere pénteken kezdődött a Pest Megyei Bíróságon.

Az őrszolgálatot teljesítő rendőrt foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolják. A Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint a vádlott – mint a Köztársasági Őrezred objektumőre 2009. május 25-én az Önkormányzati Minisztérium Mérleg utcai épülete előtt teljesített szolgálatot. Amikor meglátta, hogy egy taxis a minisztérium részére fenntartott parkolóhelyen megáll, figyelmeztette a sofőrt, de ő ennek ellenére bement a szomszédos szálloda portájára. A rendőr igazoltatni akarta a visszatérő taxist, de az nem volt hajlandó odaadni a papírjait, egyszerűen visszaült az autóba. Hogy a kocsi ne hajthasson el, az őrszem a kocsi elé állt, a taxis azonban elindult, kikerülte az egyenruhást, és egyszerűen elhajtott.

Az őrezred tagja ekkor előhúzta szolgálati fegyverét, és három célzott lövést adott le a kocsira. A vádat ismertető Daróci Márta ügyész kiemelte, hogy a reggel 7 és 8 közötti időpontban a belvárosi utca tele volt munkába tartó emberekkel, akiket a lövések veszélyeztettek. Az egyik lövedék a taxi csomagtartójába csapódott be, a második a Mérleg utca és a Nádor utca sarkán egy ház falába, míg az utolsó átfúrta egy járókelő lábszárát.  A golyó szerencsére a csontot nem érte. A vád szerint a főtörzsőrmester a lövések leadásakor sem közvetlenül, sem közvetett formában nem volt veszélyben.

A vádlott – aki fegyelmi büntetést is kapott a történtek miatt – hangoztatta: megbánta tettét. Korábbi vallomásából kiderül az is, hogy már kilenc éve rendőr, de a lőgyakorlatokat leszámítva még soha nem használta a fegyverét. Az egyik tanú a bíróságon elmondta, a reggeli lövöldözés zajának hallatára a járókelők igyekeztek fedezéket keresni.

A védelem indítványozta az ítélet meghozatalát, de a bíró szakértői vizsgálatot rendelt el. A tárgyalás február 8-án folytatódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik