Közélet

Iszapkatasztrófa – Megszületik-e még idén a precedensértékű ítélet?

A Fővárosi Bíróság csütörtök délutáni tárgyalása után kétséges, hogy még az idén megszületik-e az ítélet az első, a MAL ellen indított kártérítési perben.

Folytatódott az elsőként pontosan egy éve 2010. november 30-án kezdődött kártérítési per, amelyet a devecseri Konkoly József kezdeményezett a vörösiszap-katasztrófa miatt. A középkorú férfi minden tulajdona megsemmisült, amikor tavaly októberben a zagytározó gátjának átszakadása után a vörösiszap-áradat elöntötte telkét, házát, garázsát. Miután semmije nem maradt, a bíróság még 2010 októberében a per megkezdése előtt ideiglenes intézkedésként arra kötelezte a MAL Zrt.-t, hogy fizessen 10 millió forintot a férfinak.

Az egy éve folyó per – ez volt az ötödik tárgyalási nap – tétje, hogy a céget terheli-e kártérítési felelősség a tíz ember halálát követelő katasztrófáért. A jogvita most azzal folytatódott, hogy a felperes és az alperes jogi képviselői számos részletkérdésről vitatkoztak hosszasan, elsősorban az eddig elkészült szakértői vélemények alapján. Az alperes jogi képviselői szerint még több száz mérés, kutatófúrás szükséges a végleges szakvélemény elkészítéséhez. A felperes jogi képviselője szerint azonban mindez csupán a per elhúzását szolgálja. Ő egyébként ítélethozatalra érettnek tartja az ügyet.

A Konkoly József kontra MAL perben várható részítélet, amely kimondja majd, hogy terheli-e felelősség a céget, precedensértékű lesz, hiszen azután az összes hasonló perben születendő döntést is meghatározza majd.

A per december 13-án folytatódik a Fővárosi Bíróságon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik