Közélet

Pert nyert a veszprémi postás gyilkos nyomravezetője

Az amatőr régészt ötmillió forint illeti meg kamatostul. Az összeget a Magyar Postának, illetve a rendőrségnek kell megfizetnie.

Szebenyi István, az óbaroki Had- és Kultúrtörténeti Egyesület elnöke azért perelte be a Magyar Postát és a rendőrséget, mert nem fizették ki neki a veszprémi postásgyilkossággal kapcsolatos, többmilliós nyomravezetői díjat. A férfi kerestében azt írta, hogy 2006 októberében Tatabányán, a Tarjánnal összekötő út mentén lévő erdőben, fémkeresőjével talált rá a gyilkosságnál használt fegyverre, ezért igényt tartott a posta és a rendőrség által kitűzött nyomravezetői díjra.

Mint ismert, 2007 elején fogták el Nagy Lászlót, akinek DNS-ét azonosították a fegyvereken, ennek alapján bizonyosodott be, hogy ő ölte meg a postást, és ő volt az egyik elkövető a móri mészárlásnál is. Szebenyi Istvánnak mégsem fizettek, arra hivatkozva, hogy az általa talált fegyverek – bár nagy jelentőséggel bírtak a nyomozásban – közvetlenül nem segítették elő a gyilkos beazonosítását. Ezt az érvelést most a Pesti Központi Kerületi Bíróság nem fogadta el, és elsőfokú, nem jogerős ítéletében a férfi javára döntött: a Magyar Postát 3 millió 250 ezer forint, az Országos Rendőr-főkapitányságot 1 millió 400 ezer forint, míg a Veszprémi Rendőr-főkapitányságot 250 ezer forint megfizetésére kötelezte. Ugyancsak állniuk kell a kamatokat és a per költségeit is.

A végösszeg egyébként megegyezik a férfi által kért összeggel. Az alperesek az ítélet kézhezvételéhez számított 15 napon belül nyújthatnak be fellebbezést.

Szebenyi István a Hír24-nek elmondta, hogy 2006 őszén a tatabányai erdőben egy puska és egy pisztoly mellett egy AK géppisztolyt és különböző robbanószereket is talált. Beszélt arról is, hogy a jövőben már nem csupán amatőr régészként vesz részt az azóta is zajló kutatásokban.

A Hír24 értesülései szerint a férfi és védője várhatóan polgári pert kezdeményez a móri mészárlással kapcsolatos nyomravezető jutalom ügyében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik