Közélet

Nincs őrizetben a mentőtisztre támadó fiatal

Nem ez az első eset, hogy a mentőtisztet megtámadták, két évvel ezelőtt az orrát törte el egy feldühödött autós.

Évente 15 – körülbelül ennyi mentődolgozó sérül meg súlyosan munka közben. A kisebb esetek, atrocitások ugyanakkor mindennaposak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Hír24-nek elmondta, a betegeken kívül gyakran azok hozzátartozói vagy akár ismeretlenek, járókelők is rárontanak kollégáira, minden ok nélkül. Bár minden esetben feljelentést tesznek, ez sem rettenti el ezeket az embereket.

A Hír24 megkereste az érintett mentőtisztet is, aki elmondta: mindene fáj, a lába gipszben van, és lelkileg is nehéz feldolgoznia a történteket. Nem ez az egyetlen súlyos támadás, ami érte, körülbelül két évvel ezelőtt a Szerencs utcában rontott rá egy autós. Akkor az orra tört el.

Támadójáról elmondta, hogy már kiérkezésükkor nagyon agresszívan viselkedett. A korábbi hírekkel ellentétben a mentőket egy idős nő értesítette, aki lakásában talált rá az akkor még eszméletlen fiatalemberre. Az asszony a mentősöknek azt mondta, nem ismeri a fiatalt, de úgy tudja, a fia ismerőse, akivel együtt italoztak a lakásban. A helyszínt a mentők legalább tíz percig keresték, mivel sem a beteg nevét, sem pontos címet nem tudták. Mire kiértek, a fiatalember már magánál volt, az idős asszony kísérte le. A beteg gyakorlatilag kitépte magát az őt támogató asszony kezéből és szitkozódni kezdett. Kezdetben csak a barátját ócsárolta, azt mondta, bajt okozott neki azzal, hogy értesítette a mentőket. Később őket is szidni kezdte, majd amikor betették a mentőautóba, rúgott…A fiatalhoz rendőrt hívtak.

A mentőtiszt akkor még nem tudta, hogy sérülése ennyire súlyos, azonban mire a kórházba értek, már alig tudott lábra állni. Egy hétig biztosan gipszben lesz a lába, ha minden jól megy, utána úgynevezett alternatív rögzítőt kaphat.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Hír24-nek elmondta: hiába tesznek feljelentést, és hiába tettek közzé már fél éve ezzel kapcsolatos felhívást, a hatás egyelőre elmarad. Ezek az emberek alacsony bérért dolgoznak, ezzel szemben minden nap vásárra viszik a bőrüket, mert él bennük a hivatástudat. Viszont ha ez így folytatódik, lassacskán nem lesz se mentős, se orvos, se nővér. Nem kizárólag a mentősöket érik nap mint nap támadások, gyakoriak az atrocitások az orvosi rendelőkben is – tette hozzá.

A szóvivő beszélt arról is, hogy nemrégiben 600 mentős vett részt úgynevezett konfliktuskezelő tréningen, pont az ilyen esetek miatt. Erre azért van szükség, mert csak a megelőzés fegyverével tudnak élni. Győrfi Pál szerint ezek az agresszív emberek gyakran a betegellátást is akadályozzák, néhány hónapja például Budapesten garázdák támadtak meg egy mentőautót, ütni, rúgni kezdték, megpróbálták feltépni az ajtaját. Mindezt úgy, hogy bent éppen küzdöttek valakinek az életéért. Ilyenkor a mentők nem tudnak mást tenni, mint elhagyni a helyszínt és egy-két sarokkal odébb megvárni a rendőröket.

A Hír24 kereste a Budapesti Rendőr-főkapitányságot is, ahol azt mondták, az ügyben a XIV. Kerületi Rendőrkapitányság közfeladatot ellátó személy ellen indított eljárást. A támadó jelenleg nincs őrizetben. Korábban úgy értesültünk, hogy a fiatalnál drogot is találtak, ezt hivatalosan egyelőre nem erősítették meg.

Az agresszív fiatalt még az este az Erzsébet Kórházba szállították, állapotáról nem adnak tájékoztatást. Egyelőre arról sincs adat, hogy még kórházban van-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik