Közélet

Megint elítélték Repülős Gizit

Ezúttal egy évet kapott lopásért. Áldozata megnyerő külsejű, választékosan beszélő hölgyként írta le a tolvajt.

Egy 2008 tavaszán elkövetett lopás miatt egy év börtönbüntetésre ítélte a Szegedi Városi Bíróság szerdán Kosztár Sándorné Bodnár Gizellát, aki Repülős Gizi néven vált ismertté.

A 85 esztendős asszony három aranygyűrűt és egy arany karláncot vitt magával egy házból a Csongrád megyei Kisteleken. A tanúk szerint az elegáns, választékosan beszélő nő eladó házat keresett, így jutott be a sértett otthonába. A megrövidített háziak kilenc hónappal később felismerték a fotóját egy újságban, így terelődött rá a gyanú.

Repülős Gizi ártatlannak vallotta magát. Állítása szerint épp családjával ünnepelte névnapját, amikor a kisteleki bűntett történt, ám ezt nem tudta bizonyítani. Azt mondta a bírónak, egy gyermekkori betegsége miatt lett kleptomániás, ha nyitott ajtót lát, nem tud uralkodni magán, és ha értékeket talál, azokat magához veszi.

Ügyvédje fellebbezett az ítélet ellen. A tárgyalást követően azt mondta, a vádlott korára és arra tekintettel, hogy belátási képessége közepes mértékben korlátozott, indokolatlanul súlyosnak tartja a büntetést.

Soha nem ült repülőn

A megnyerő külsejű asszony az 1950-es években lett ismert tolvaj. Gúnynevét néhány évvel később kapta, mert állítólag gyakran közlekedett belföldi légi járatokkal. Ezt azonban egy korábbi vallomásában cáfolta, mint mondta, soha nem ült repülőn.

A Miskolcon született, és Kassán tanítói diplomát szerzett Repülős Gizi az elmúlt évtizedekben több mint kétszáz bűncselekményt követett el, és legalább tizenkilenc alkalommal ítélték el. Legutóbbi büntetéséből 2007 novemberében szabadult. Az idős asszonyt az idén is több hasonló, az ország különböző pontjain elkövetett bűncselekménnyel gyanúsították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik