Közélet

Uzsoki-ügy: cáfol és megerősít a rendőrség

Tanúkat hallgatnak meg, házkutatást is tartottak már. Gyanúsítottja azonban még nincs az ügynek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) emberölés elkövetésének gyanúja miatt nyomoz az Uzsoki utcai Kórházban történt gyanús halálesetek kapcsán. A fővárosi nyomozók korábban házkutatást tartottak, most a tanúkihallgatások vannak soron, illetve bevonták a munkába az igazságügyi szakértőket is. A nyomozás a Fővárosi Főügyészség felügyelete mellett zajlik – áll a keddi közleményben, amely hangsúlyozza, hogy a tanúkat szakszerűen és jogszerűen hallgatták ki, a büntetőeljárásról szóló törvény előírásai szerint.

A rendőrség megerősíti azt a sajtóértesülést, miszerint az érintett egészségügyi intézmény feljelentést tett az ügy szempontjából fontos, perdöntő iratok kapcsán. A rendőrség is épp ezeket az iratokat keresi. Cáfolja ugyanakkor, hogy hasonló nyomozások indult volna más egészségügyi intézményben is.

A Magyar Hírlap egy korábbi számában írt arról először, hogy morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban. A végstádiumban lévő daganatos ápoltak a fájdalomcsillapításhoz szükséges mennyiség négy-ötszörösét kaphatták meg, amitől néhány napon belül meghaltak.

Nem sokkal később kiderült, feljelentést tesz az Uzsoki kórház által megbízott ügyvédi iroda az intézményben történt állítólagos kábítószer-túladagolási esetekről szóló cikk „írásához vagy az ellenőrzés akadályoztatásához felhasznált kórlapok eltűnése miatt”.

A kórház szerint az összeállítás, amely nyomán az ügy kipattant, szakmai szempontból megalapozatlan, mivel a szigorú elszámolás alá tartozó gyógyszer kiadott mennyisége mindvégig ellenőrzött és nyomon követhető. Ezért a cikk szerzőjének „a hamis vád következményeivel is számolnia kell” – olvasható az intézmény közleményében.

Az Uzsoki vezetése egyébként elhamarkodottnak és szakmailag megalapozatlannak tartja az ügy kapcsán a sajtóban megjelent találgatásokat.

Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint az egészségügyi államtitkárságnak azonnal vissza kell utasítani azt, hogy az egészségügyben „sorozatgyilkosok” dolgoznak – mondta Cser Ágnes, a szervezet elnöke pénteken, Budapesten.

A fővárosi Uzsoki utcai kórház állítólagos morfinbotránya kapcsán szervezett országos értekezlet után kijelentette: meg kell nyugtatni a közvéleményt, hogy ez az eset, ha meg is történt, akkor az egy elszigetelt és egyedi jelenség.

Az érdekvédő állítása szerint a helyzet nem egy helyen már pánikba torkollott, a botrány óta a kórházakban sorra megkérdőjelezik a szakszerűséget. Ez pedig egyértelműen az ágazatvezetés felelőssége – tette hozzá. “Súlyosan mulaszt” az egészségügyi kormányzat és a nemzeti erőforrás miniszter akkor, amikor, „mint egy jogász”, azt mondja, az eljárás befejezéséig nem nyilatkozik. Az EDDSZ szerint ez az ügy is rámutat arra, hogy nem megfelelő az egészségügyi szolgáltatások kontrollja. Ezért haladéktalanul helyre kell állítani „a feladat- és hatáskörében kiüresített és privatizált” Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot annak érdekében, hogy biztosítsák a korábbi magas színvonalú szakmai ellenőrzéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik