Közélet

Pyro-Technic ügy: Az ügyész a vádlottak felmentését kéri

Az ügyész szerint a vád tarthatatlanná vált, ugyanis több szakértő is visszavonta a vádlottakra nézve terhelő szakvéleményét.

A három halálos áldozatot követelő, hatalmas erejű robbanás 2004 nyarán történt Törökbálinton, a Pyro-Technic Kft. telepén. A detonációban három ember életét vesztette, hatan pedig megsebesültek. A baleset miatt a cég három vezetője ellen több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emeltek vádat.

Az évek során – a nyomozás alatt és annak befejezése után is – számos szakértő véleményét hallgatták meg. Ezeket időközben közülük többen is visszavonták. Ennek fényében Bródi Béla ügyész hétfőn reggel elmondott perbeszédében, a budaörsi bíróságon kijelentette: a vád tarthatatlanná vált. Hozzátette: az ügyészség már annak idején is szakértői tévedés miatt indítványozta a vádlottak előzetes letartóztatását.

A tárgyalásra a három védő közös írásos perbeszédet készített, majd szóban mindhárman kiegészítették azt. Hangsúlyozták: az eset a magyar büntető igazságszolgáltatás történetében szinte példátlannak mondható, mondván, az ügyészség hét és fél év után jutott el odáig, hogy a vádat tarthatatlannak minősítette. A védők az ügyésszel ellentétben védenceik felmentését nem bizonyítottság hiányában, hanem bűbncselekmény hiányában kérik a bíróságtól. A vádlottak az utolsó szó jogával élve azt mondták, nem követtel el bűncselekményeket és a  munkabiztonsági szabályokat sem szegték meg.

 

Az ügyben pénteken hirdet ítéletet a Budaörsi Városi Bíróság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik