Közélet

Skizofrén állapotban ölhetett az anya Nyíregyházán

A pszichológus szerint rejtett depresszió és pillanatnyi elmezavar állhat a háttérben.

Párnát tett a fejére, azzal fojtotta meg hároméves kislányát kedden egy nyíregyházi nő. A Kistelekiszőlőben láthatóan rendezett körülmények között, házasságban élő, 36 éves anya a rendőrségi kihallgatásakor elismerte a bűncselekményt, azzal indokolta tettét, hogy a gyermeke koraszületése során kialakult betegsége miatt fennálló, folyamatos egészségügyi ellátásának nehézségeit már nem bírta elviselni.

Hogy mi vezet egy anyát arra, hogy várva várt, ráadásul egyetlen gyermekének életét elvegye, arról Marosi Zita pszichológust kérdeztük a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban.

A szakember – előrebocsátva, hogy a konkrét történetet nem ismeri, illetve az anyát nem vizsgálta – elmondta: valószínűsíthető, hogy az asszonynak nem kezelt depressziója volt, tettét skizofrén állapotban, pillanatnyi elmezavarában követte el. A depresszív folyamatokban, mint mondta, ugyanis jelen van az agresszió, a harag és a düh. Az asszonynál a depresszió valószínűleg emiatt alakulhatott ki, hogy nap, mint nap egyedül kellett megbirkóznia a nagy elvárásokkal, esetében koraszülött gyermeke folyamatos fejlesztésével. Hozzátette: lehettek a betegségének jelei, például lehangolt állapot, kedvetlenség, amit valószínűleg nem vett észre a környezete. A depressziós ember visszahúzódó, nem keresi a társaságot. A szomszédok is így jellemezték az asszonyt, azt mondták, visszahúzódó, aki nehezen barátkozott, alig jött ki a házból.

Nem gondolom, hogy beszámítható volt, hogy tudatosan cselekedett az anya, amikor hároméves gyermekét megfojtotta – folytatta Marosi Zita, hangsúlyozva, hogy nem ismeri a konkrét esetet. Hozzátette: valószínűsíthető, hogy a 36 éves asszony kiborult, egy pillanatnyi elmezavar állapotában cselekedett. Nem is gondolom, hogy tiszta tudattal meg tudná magyarázni, amit tett. Amikor majd tudatosulnak benne a történtek – azt borzasztó lesz ép ésszel megélnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik