Közélet

Budaházy-ügy: jön a koronatanú

A bíróság délután zárt ajtók mögött dolgozik tovább, a vádalkut kötött tanút hallgatják meg ugyanis.

Budaházy György és vádlott-társai a Fővárosi Bíróság szerdai tárgyalásán is ártatlanságukat hangoztatták az MSZP-s politikusok ellen elkövetett merénylet-kísérletekkel kapcsolatban.

Kálmán András, korábbi MSZP-s országgyűlési képviselő, Dunaújváros volt polgármestere tanúvallomásával folytatódott a terrorcselekménnyel vádolt Budaházy és társai büntetőpere. A politikust a Nagy Körnek nevezett terrorakció kapcsán hallgatták meg. A vád szerint Budaházy csoportja azzal a céllal, hogy az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény elfogadását befolyásolják, 2008. február 7-éről 8-ára virradó éjszaka Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre Dunaújvárosban, Gödön, Rácalmáson, Kunhegyesen, Cegléden és Sarudon. Az egyik támadás célpontja Kálmán András rácalmási háza volt, ahol a kertbe bedobott palackok nem gyulladtak meg, nem robbantak fel, és kárt sem okoztak. Más helyszíneken összesen több százezer forint kár keletkezett. Azt, hogy a történtekhez bármi közük lenne, Budaházy és társai a hosszú órákig tartó tanúmeghallgatások alatt mindvégig tagadták.

A szerdai tárgyalás több vádlott, közöttük Budaházy késése miatt késve kezdődött. Egy vádlottat csak déltájban vezettek elő a rendőrök.

Az ügy délután már zárt ajtók mögött folytatódik, a bíróság ugyanis azt a tanút hallgatja meg, akit szakmai nyelven a „vádhatósággal együttműködőnek” hívnak. A Hír24 információi szerint a következő, november 25-ei tárgyalás is zárt lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik