Közélet

Döntő fordulat lehet a Hunvald-perben

Az erzsébetvárosi ingatlanügy tárgyalásán az igazságügyi értékbecslői szakvéleményt készítő szakértőt hallgatja meg a Fővárosi Bíróság. A Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara elnökének szakvéleményétől döntő fordulatot vár a Hunvald-ügyben a védelem.

A bíróságon a múlt héten ismertetett igazságügyi értékbecslői szakvélemény, amelyet Turán Zsolt, a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke készített, nagy jelentőségű lehet a vádirat legsúlyosabb állításaival kapcsolatban. Az idén áprilisban elkezdődött büntetőperben különös fontossága van annak, hogy Hunvald György, korábbi VII. kerületi polgármester tevékenységét miként ítéli meg az igazságszolgáltatás az új szakvélemény alapján.

A döntő kérdés az, hogy a perben szereplő ingatlanokat értéken alul adta-e el az önkormányzat, ugyanis emiatt vádolják bűnszervezetben elkövetett csalással Hunvald Györgyöt. A legsúlyosabb vádpont szerint a volt polgármester tudatosan manipulált értékbecslések alapján tévesztette meg a képviselőtestületet. Az ügyészség korábbi álláspontja szerint azzal, hogy az önkormányzattal kontrollbecslést végeztetett, Hunvald a nyomozást is befolyásolni próbálta, többek között ezzel is indokolták az egykori polgármester őrizetbe vételét.

A Fővárosi Bíróság előtt folyó büntetőperben az egykori polgármester mellett 24 vádlott szerepel. Az ügyészség vádirata több mint 120 oldalas, a nyomozati iratok 46 ezer oldalt töltenek meg. A Központi Nyomozó Főügyészség a VII. kerületi önkormányzat volt polgármesterét, Hunvald Györgyöt önkormányzati ingatlanok értékesítése miatt különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettével vádolja, de a “lista” itt nem ért véget: ezen felül tanácsadói szerződések, illetve hivatali telefon jogellenes használatának biztosítása miatt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és hivatali vesztegetéss miatt is felelnie kell.

Kedden, amikor az igazságügyi szakértőt hallgatja meg a bíróság, a bírói, ügyészi, illetve védői kérdések után meggyengülhet a legfontosabb vádpont, az ingatlanok értékesítése kapcsán megfogalmazott csalás büntette. A védelem döntő fordulatra számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik