Közélet

Rohác ezt megúszta, de előzetesben marad

Az emberölési kísérlet és a robbanóanyaggal való visszaélés ugyan elévült, a Fenyő-ügy azonban még nincs lefutva.

A bíróság csütörtökön úgy döntött, elévülés miatt megszünteti az emberölés kísérlete és robbanóanyaggal való visszaélés vádjával kezdeményezett büntetőeljárást Jozef Rohac ellen. A per az ügyészség fellebbezése után a Legfelsőbb Bíróságon folytatódhat. Rohac az Ítélőtábla döntésétől függetlenül őrizetben marad a Fenyő-ügy miatt.

Az ítéletet megelőzően a Fővárosi Bíróság ítélete ellen a vádlott és védője a teljes felmentés érdekében fellebbezett, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség pedig a vádlott terhére jelentett be fellebbezést.

Az eredetileg előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletével is vádolt Jozef Rohacot a Fővárosi Bíróság 2010. október 26-án kihirdetett ítéletében robbanóanyaggal vagy robbantószerrel való visszaélés miatt 2 év börtönbüntetésre ítélte és 3 évre kiutasította a Magyar Köztársaság területéről, viszont a bűnsegédként elkövetett emberölés kísérlete miatt emelt vád alól felmentette.

Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 1997. júniusát megelőzően –közelebbről meg nem határozható időpontban – cseh gyártmányú nitropenta-alapú plasztikus robbanóanyag felhasználásával távirányítású robbanószerkezetet készített. A robbanóanyagot egy 30-35 cm átmérőjű, kb. 18 cm magasságú, kuglófhoz hasonló alakra formázva egy 7 cm átmérőjű mágnest is magába foglaló műanyag keretre
gyúrta rá. Elhelyezett benne egy elektromos gyutacsot, majd az egészet körbetekerte ragtapasszal, és az aljára erősített még két további mágnest is. Ezután szigetelőszalaggal egy biztonságtechnikai vevőberendezést erősített a szerkezet oldalára, amelyet úgy csatlakoztatott a gyutacshoz, hogy közvetlenül alkalmassá vált a szerkezet aktiválására.

Azt, hogy Jozef  Rohac a bombát abból a célból készítette volna, hogy azzal egy ismert vállalkozót megöljenek, kétséget kizáró módon bizonyítani nem lehetett. Az ismeretlen tettes által elkövetett merényletkísérlet eredménytelen volt, mert a bomba leesett a gépkocsi alvázáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik