Közélet

A katasztrófavédelem szerint nem Magyarország okozta a nagyobb európai jódkoncentrációt

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerint nem a csillebérci jód-131 izotóp okozta a Csehországban és Európa más részein tapasztalt nagyobb jódkoncentrációt.

“Semmilyen, a megengedettől eltérő kibocsátás nem történt” – állapította meg a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a jód-131 izotóp kibocsátásával kapcsolatban elterjedt hírek hátterét vizsgálva, így a katasztrófavédelem nem látja indokoltnak lakosságvédelmi intézkedés elrendelését.

Az OKF közleményében azt írta: a Központi Fizikai Kutató Intézet csillebérci telephelyén található Izotóp Intézet Kft. hatósági engedély birtokában gyárthat izotópot, engedélyei összhangban vannak az Európai Unió előírásaival. Az elmúlt héten a Cseh Köztársaságban és Európa más államaiban mért megnövekedett jód-131-koncentrációt nem Magyarország okozta – tették hozzá.

Előzőleg a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy valószínűleg egy budapesti intézet volt a forrása az Európa több országában mért megemelkedett jódizotópszintnek. Mint írták, az Országos Atomenergia Hivatal közlése szerint nagy valószínűséggel a budapesti Izotóp Intézet Kft.-től, szeptember 8. és november 16. között kerülhetett a légkörbe a jód 131-izotóp – állt az ENSZ atomenergia-felhasználást ellenőrző ügynökségének közleményében. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat.

A közlemény felidézte, hogy a légkörben mért izotópszint nagyon alacsony, és nem jelent egészségügyi veszélyt a lakosságra. “Ha valaki egy egész éven át belélegezné a mérésben kimutatott mennyiségű jódot, akkor éves szinten 0,01 mikrosievert terhelés érné a szervezetét. Összehasonlításként, az átlagos éves háttérsugárzás mértéke éves szinten 2400 mikrosievert” – közölte a bécsi székhelyű ENSZ-ügynökség.

A Csillebércen működő izotópgyár kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött a jód-131 izotóp – tudatta az Izotóp Intézet Kft. cégvezetője, hangsúlyozva, hogy a lakosság egészsége nincs veszélyben, továbbá ez nem jelenti azt, hogy ők okolhatók a Közép-Európa légterében mért magasabb radioaktív sugárzásért. Környei József cégvezető úgy fogalmazott: Csehországban és Európa más pontjain az elmúlt napokban megemelkedett radioaktív sugárzás “nem származhat kizárólag tőlünk”, de azt elismerte, hogy “valamennyi értékkel hozzájárulhattak”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik