Közélet

Cozma-gyilkosság: márciusban kezdődhet a másodfokú per

Egyelőre nem tudni, hány napon tárgyalják az ügyet, ezt befolyásolhatja az is, hogy érkezik-e újabb bizonyítási indítvány. Az MTI információja szerint az ügyet tárgyaló tanács elnöke várhatón Nagy Zoltán kollégiumvezető lesz.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém játékosát 2010 február 8-án, vasárnap hajnalban szúrták le egy veszprémi szórakozóhelyen. Csapattársai, Ivan Pesic és Zarko Sesum életveszélyesen megsérültek: Pesicnek az egyik veséjét el kellett távolítani, mert teljesen szétroncsolódott, Sesum pedig arckoponyatörést szenvedett.

A sportoló gyilkosait idén júniusban ítélte el első fokon, nem jogerősen a Veszprém Megyei Bíróság. Raffael Sándor első- és Németh Győző másodrendű vádlott életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, Sztojka Ivánnak – aki az ügy harmadrendű vádlottja – a döntés szerint húsz évet kell fegyházban letöltenie. Németh Balázs tanácsvezető bíró hangsúlyozta, hogy az első- és másodrendű vádlott az életfogytig tartó büntetésből legkorábban 30 év múlva szabadulhat.

Az ítélet kimondta azt is, hogy Pál Gábor negyed- és Bihari Csaba ötödrendű vádlott bűnös társtettesként elkövetett testi sértés bűntettének kísérletében, ezért előbbinek 5 évet, az utóbbinak 4 évet kell börtönben töltenie. Gergely Péterné hatodrendű és Antalik László hetedrendű vádlottat kétrendbeli bűnpártolás miatt – mint társtetteseket – vonta felelősségre a bíróság; az asszonyt 3 évi, a férfit 2 év 8 hónapi börtönre ítélte.

A bíróság a vádlottakat több évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, és rendelkezett arról is, hogy a  vádlottaknak meg kell téríteniük az állam számára a 74 millió forint bűnügyi költséget. E szerint például Raffael Sándornak és Pál Gábornak 15-15 millió, Németh Győzőnek és Sztojka Ivánnak 14,5-14,5 millió forintot kell fizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik