Közélet

Nem találják az ellopott mérget

A toxikológus szerint a debreceni telephelyről ellopott szer annyira veszélyes, hogy alkalmas terrorcselekmény elkövetésére is.

Az emberre is veszélyes mérget múlt héten lopták el egy debreceni telephelyről. A tolvajok egyszerűen átvágták a kerítést, így jutottak be a raktárépületbe, ahonnan összesen 52 kilogramm, egy kilogrammos kiszerelésű – QUICKPHOS elnevezésű rovarölő szert vittek el.

A rendőrség az alumínium-foszfid hatóanyagú szer kapcsán már korábban is arra figyelmeztetett, hogy rendkívül veszélyes az emberre, mivel erősen mérgező, belélegezve súlyos, akár halálos mérgezést is okozhat. Sőt, már az is komoly egészségügyi panaszokkal járhat, ha a szert nem tárolják szakszerűen. Éppen ezért ezt a feladatot csak egészségügyi gázmesteri képesítéssel rendelkező szakember láthatná el.

Mindezt megerősítette Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai kórház osztályvezető főorvosa is. A toxikológus szerint annyira veszélyes anyagról van szó, hogy terrorcselekmény elkövetetésére is alkalmas. Mint mondta, 500 milligramm ebből a szerből már halálos adagnak számít. Zacher Gábor szerint ezt mutatja az is, hogy tárolása is igen szigorú előírásokhoz kötött, Törökbálinton például acélszobában tárolják, így előzik meg azt, hogy tűz esetén a mérgező anyag a lebegőbe kerüljön.

Zacher Gábor szerint ugyanakkor nem túl gyakori, hogy valaki ilyen szer miatt kórházba kerül, idén például egy ilyen esetük volt. De ennek elsősorban az az oka, hogy az emberek ritkán találkoznak alumínium-foszfid hatóanyagú szerekkel, pont azért, mert rendkívül veszélyesek és az emberektől távol, speciális körülmények között kell megoldani a tárolásukat.

Az ügyben továbbra is ismeretlen tettes ellen folyik a nyomozás, vagyis a tolvajokat egyelőre nem találják. A rendőrség kéri, ha valakinek vásárlásra kínálják, vagy csak látja valahol a keresett rovarirtót, az azonnal tegyen bejelentést.

A flakonokról képeket, adatokat is közzétettek, hogy minél előbb sikerüljön a nyomukra bukkanni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik