Közélet

Kéttucatnyi tüntetőt vittek el Kocsis Máté irodájából

Az aktivisták szerint a józsefvárosi polgármester hadat üzent a szegényeknek, ez ellen tiltakoztak.


Fotó: MTI /  Koszticsák Szilárd

Körülbelül harminc tüntető foglalta el Kocsis Máté józsefvárosi polgármester irodáját péntek délelőtt. A rendőrök 11 óra előtt néhány perccel jelentek meg: a helyiségből kitessékelték, kivezették a kerület szegényellenes politikája ellen demonstrálókat, akik ezért a folyosón ültek le törökülésben, kezükben transzparenst tartva. Az aktivistákat eddig csak a folyosóra szorították ki.

Tizenkét óra előtt néhány perccel több tucat rendőr érkezett az épületbe és környékére, a demonstrálókat és a sajtó képviselőit is felszólították, hogy hagyják el a hivatalt. Az újabb felszólításra sem a tüntetők, sem az újságírók nem mozdultak, ezért az egyenruhások kettes sorba rendeződtek. Az elsők kezébe kamera és jegyzetfüzet került, megkezdték az igazoltatásokat.

A rendőrök fél egykor kezdték az épületből kihozni az embereket, az elsőket még elengedték a kapuban. A Hír24 információi szerint délután fél 3-ig összesen 23 aktivistát állítottak elő, de Kocsis Máté irodája előtt ekkor még hatan ültek. Úgy tudni, az előállítások azért szüneteltek egy rövid időre, mert a rendőrségi videokamera akkumulátora lemerült, a nélkül pedig nem dolgozhatnak.

Horváth Katalin Fanni, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője a Hír24-nek elmondta: a tiltakozók a többszöri felszólítás ellenére sem hagyták el az épületet, noha fél 12-kor lejárt az ügyfélfogadási idő. Ezután csaknem kéttucatnyi embert állítottak elő jogszerű rendőri intézkedés megtagadásáért. A törvény értelmében ötvenezer forint pénzbírságot lehet kiszabni ezért a szabálysértésért.

Három után pár perccel kihozták az utolsó tüntetőt is.  A VIIIl. kerületi polgármesteri hivatalnál tehát véget ért az akció, estére azonban szolidaritási tüntetést rendeznek a Víg utcában, a kerületi rendőrkapitányság elé.

Az MTI információi szerint a pénteki tiltakozó megmozdulást a Város Mindenkié szervezte, a magyarinfo.blog.hu azonban arról számol be, hogy a szervezet szóvivője tagadja ezt. A blog arról is ír, hogy Kocsis Máté sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nem vonja vissza a hajléktalanokat börtönnel büntető törvénytervezetet. Itt mondta azt is, hogy beperelik a Város Mindenkié hajléktalan aktivista csoportot.

Olvasói sztorik