Közélet

Saját ügyfeleit húzta le a könyvelő

Saját ügyfeleit károsította meg egy könyvelő, a bűncselekményeket az adórevizorok tárták fel.

A személyi jövedelemadók ellenőrzése közben figyeltek fel a csalásokra. Észrevették, hogy a könyvelő több adóelőleget is saját folyószámlájára utaltat vissza. Ő először tévedéssel magyarázta a történteket, aztán kiderült, más módszerekkel is próbálkozott. Például nem a munkáltatók igazolása alapján készítette el az ügyfelek bevallását. Nem vagy félretájékoztatta őket az adóelőleg visszaigényléséről. Olyan is előfordult, hogy az adózó helyett írta alá a bevallást.

Az ügyfelek vakon követték utasításait. Könyvelőjük lakossági folyószámlájára kisebb-nagyobb pénzeket küldtek például innovációs járulék, önellenőrzési pótlék vagy termékdíj címén. Abban a tudatban voltak, hogy ezzel adófizetési kötelezettségüknek tesznek eleget.

A számviteli szakember ellen az adóhatóság büntetőeljárást kezdeményezett üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás kísérlete, valamint magánokirat-hamisítás vétsége miatt. Egymillió forint adóhiányt tártak fel, a szabálytalanságok miatt pedig összesen 950 ezer forint bírságot, mulasztási bírságot és késedelmi pótlékot szabtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik