Közélet

Őrizetben a két magyar kisgyermeket halálra gázoló ír férfi

Maga jelentkezett a dublini felsőbíróságon. Idehaza már elítélték, három évet kapott. Lehet, hogy hamarosan kiadják a magyar hatóságoknak.

Saját akaratából jelentkezett őrizetbe vételre szerdán, Dublinban Francis Ciarán Tobin, a két kisgyermek halálát okozó, több mint egy évtizeddel ezelőtti leányfalui gázolás ír felelőse – adta hírül Irish Times című ír napilap. A férfit Magyarországon három év szabadságvesztésre ítélték, és a magyar hatóságok kérték kiadatását. A dublini felsőbíróság februárban úgy döntött, hogy ennek nincs jogi akadálya, ám Tobin ügyvédje fellebbezett az ír Legfelsőbb Bíróságon. Azt nem lehet tudni, mikor születik jogerős döntés az ügyben.

Francis Ciarán Tobin három éven át Magyarországon dolgozott az Irish Life biztosítótársaság magas beosztású tisztviselőjeként. 2000. április 9-én, Leányfalun, előzés közben nagy sebességgel felhajtott a járdára, és elütött két kisgyermeket. Mindkettő a helyszínen meghalt. Az egyik öt-, a másik kétéves volt.

A férfi fél évvel a történtek után, kiküldetése lejártával, távozott Magyarországról. 2002-ben, távollétében az eljáró magyar bíróság háromévi szabadságvesztésre ítélte. A végzést másodfokon megerősítették, méghozzá azzal a kiegészítéssel, hogy Tobin legkorábban 18 hónap letöltése után bocsátható szabadlábra.

A gázoló kiadatását 2007-ben a dublini felsőbíróság elvetette, és ezt a döntést egy évre rá az ír Legfelsőbb Bíróság megerősítette. Ám Tobint 2009 novemberében, Dublinban – a magyar hatóságok által kiadott, immár második európai elfogatóparancs alapján – őrizetbe vették, ugyanakkor eddig szabadlábon védekezhetett.

A helyi lap szerint ha a gázoló ellen folyó kiadatási eljárás sikerrel végződik, akkor büntetésébe valószínűleg beszámítják a mostantól őrizetben eltöltött időt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik