Közélet

Halálos tömegbaleset: Előzetesben a vétkes sofőr

A kamion vezetőjét még kórházban ápolják, így a bíróság a szegedi klinikán tartotta ülését.

A tragédia Csongrád megyében, az M43-as-on történt vasárnap éjfél körül. A balesetet egy Szeged irányába tartó, faanyagot szállító román kamion okozta, amely – nem tudni miért – átszakította a szalagkorlátot és nekihajtott egy Makó felé haladó szintén román kisbusznak. Mindkét jármű lesodródott az útról majd felborult. A kisbusz a felismerhetetlenségig összeroncsolódott, az áldozatokat a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül. A mentők négy kocsival érkeztek a helyszínre.

A kisbuszban 15-en ültek, egy utas kivételével mindenki meghalt. Az áldozatok között volt két kisgyerek is, egy 6 éves kislány és egy 8 éves kisfiú. A karambolt csak a testvérpár édesapja és a kamion sofőrje élte túl, de mindketten többszörösen súlyos sérülést – csonttörést és belső sérüléseket – szenvedtek.

Mint kiderült, a kisbuszban csak 9-en utazhattak volna. Az ügyben eljárás folyik a kamion vezetője ellen, tömegszerencsétlenséget előidéző közúti baleset gondatlan okozása miatt. A sofőrt jelenleg is kórházban ápolják, ahol rendőrök őrzik. Előzeteséről csütörtökön döntött a bíróság.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság a Temes Megyei Rendőr-főfelügyelőséggel, Románia belügyi attaséjával és szegedi főkonzuljával együttműködve már azonosította az M43-ason történt baleset valamennyi áldozatát. A holttesteket hamarosan Romániába szállítják.

Simonka János Aurél, a Szegedi Tudományegyetem Traumatológiai Klinikájának igazgatója a Hír24-nek elmondta: a kamionsofőr állapota kielégítő, ám sérülései továbbra is súlyosak. A tragédia másik túlélőjét, a gyermekek édesapját továbbra is az intenzív osztályon ápolják.

A kamionsofőrt ugyancsak kórházban van, a rendőrök a tragédia után őrizetbe vették. Előzetes letartóztatásáról csütörtökön döntött a Csongrád Megyei Bíróság. Az előzetes letartóztatás indoka kettős. Egyrészt a bíróság úgy ítélte meg, fennáll a szökés és az elrejtőzés veszélye, mivel a gyanúsított nem magyar állampolgár, sem tartózkodási helye, sem munkája nem köti ehhez az országhoz. Emellett fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított a folyamatban lévő nyomozást megnehezítené vagy meghiúsítaná.

A végzés nem jogerős, ugyanis a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik