Közélet

Vérdíjat tűztek ki egy magyar rendőr fejére

A kuruc.infóra fényképek, telefonszámok is felkerültek 2006 feltételezett rendőreiről. Visszaélés személyes adattal.


Fotó: MTI / Kovács Tamás

A kuruc.info portál körülbelül egy hete indított hajtóvadászatot egy rebiszes ellen, aki véleményük szerint 2006-ban gumilövedékkel kilőtte egy tüntető szemét. A rebiszes fejére 100 ezer forint „vérdíjat” tűztek ki, de tucatnyi rendőrtársa adatait, köztük telefonszámokat is közzétettek.

Hüttl Tivadar, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) adatvédelmi programvezetője szerint a kurucok cselekedete kimeríti a személyes adattal való visszaélés tényállását, amit a kitűzött vérdíj és a tálalás még jelentős érdeksérelemmel is súlyosbít. “Ez már büntetőjogi kategória” – tette hozzá a jogász. Hüttl szerint a magyar joggyakorlat egyáltalán nem megengedő a rendőrök arcképének bemutatásával kapcsolatban, bár a TASZ álláspontja az, hogy az intézkedő rendőr – mint közfeladatot ellátó személy – arca bemutatható legyen. A kuruc esetében azonban nem erről van szó.

Az érintett rendőrök feljelentése nyomán egyébként a nyomozás részeként – nemzetközi bűnügyi jogsegély keretében –  külföldi szerverek esetében is kikérhető, hogy ki töltötte fel az adatokat, fényképeket, ám a kuruc esetében kevés sikerrel jártak az eddigi próbálkozások.

Önbíráskodás

A kuruc.info szerkesztői ezzel tisztában is vannak, mint írják: amerikai székhelyű portáljukig nem ér el a magyar hatóságok keze. A lap azért indította kifogásolható akcióját, mert a mai napig nem sikerült számonkérni a 2006-os rendőri túlkapások elkövetőit, köztük azokat a rohamrendőröket, akik a vadászpuskájukkal tucatnyi súlyos és életveszélyes sérülést okoztak. Így azt a rebiszest sem, aki egy férfi szemét kilőtte egy gumilövedékekkel. A szerkesztők tucatnyi már nyugdíjas, illetve máig is aktív rendőr adatait ollózták össze főként a facebook és iwiw adatlapjukról. A kurucok 20, egy magánszemély pedig további 80 ezer forint „vérdíjat” tűzött ki a „bujkáló” rendőr fejére. Ő az, aki annak idején kilőhette Nagy László szemét, ennek ellenére máig rendőrként szolgál a kuruc szerint. A férfi ellen nem sikerült a bírósági ítélethez elegendő bizonyítékot összegyűjteni, annak ellenére sem, hogy fotók és videók is készültek róla az emlékezetes tömegoszlatáson. A rendőrök, ahogy annak idején Gergényi Péter rendőr-főkapitány fogalmazott, „védik a mundér becsületét”, magyarul nem vallanak egymásra, ráadásul azonosító jel sem volt rajtuk. A falazás kapcsán az egyik bíró is megállapította: az előtte álló két rendőr közül valamelyik hazudik. Hogy melyik, az nem egyértelmű. A fotókon kívül lakcímek, telefonszámok és hozzátartozók adatai is elérhetők az oldalon. A „szemkilövőként” aposztrofált Tinesz Mihály állítólag korábban közzétett lakhelyéről már elköltözött, de új, nagykőrösi családi házáról is készült felvétel.

Mást fenyegetnek

A Hír24 mindhárom telefonszámot feltárcsázta: a vonalas szám ki volt kapcsolva, Tinesz Mihály privát mobilszámán egy férfi annyit közölt: nem kíván nyilatkozni az ügyben. Nem tudni, hogy a “morcos ember” Tinesz volt-e, bemutatkozni ugyanis nem akart. A harmadik telefonszám tulajdonosa egy hölgy, aki a Hír24-től tudta meg, hogy számát engedélye nélkül közzétették. Azt mondta, nem ismeri az említett Mihályt, ennek ellenére kapott már fenyegető hívásokat. Telefonszámát – állítása szerint – 1,5-2 éve használja, és nagyon szeretné, ha törölnék a kuruc.info-ról. Hozzátette: legutóbb épp egy Mihály nevű férfinak üzentek rajta keresztül, de a szitkozódóra rácsapta a telefont.

Kormányérdek?

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) elnöke gusztustalannak tartja a hajtóvadászatot. Mint mondta: a rendőr neve, beosztása nyilvános adat, de az arcmása nem. Véleménye szerint az adatok a kormány érdekeinek megfelelően kerültek fel a honlapra. A TMRSZ elnöke szerint az arcképek közzétételével nemcsak személyiségi jogokat sértenek, de minden rendőrt bűnözőnek állítanak be. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozik a szakszervezet. Szima Judit szerint a kormány egy éve folytat hecckampányt a rendőri hivatás ellen: hergeli a közvéleményt a rendőrök szerzett jogai kapcsán, az “érvelésében” egyre hangsúlyosabb szerepet kap, hogy a rendőrök tulajdonképpen üldözendő bűnözők.

A Hír24 az Országos Rendőr-főkapitányságot is megkereste az ügy kapcsán. A jogi főosztály későbbre ígért tájékoztatást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik