Közélet

Vádemelés a milliárdos számlagyár ügyében

A Pest megyei Gyömrő polgármestere is benne volt a buliban. Több mint harminc szereplője van az eljárásnak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vádirata szerint a bűnszervezet hat fiktív gazdasági társaságot hozott létre. A bűnszervezet irányítója a semmilyen gazdasági tevékenységet nem végző társaságok nevében számlákat bocsátott ki. A megrendelők a számlákat beállították a könyvelésükbe, és ennek alapján kevesebb áfát fizettek be a központi költségvetésbe, illetve jogtalanul igényeltek vissza áfát.

Ez utóbbi összege meghaladta a 400 millió forintot – közölte Soós Mihály ügyész. A megrendelők többsége Bács-Kiskun megyei volt, a kapott számlák összegének meghatározott százalékát fizették a „számlagyárnak”. Az MTI megerősített információi szerint a per hetedrendű vádlottja Gyömrő polgármestere, Gyenes Levente Zoltán, akit a Gyömrő 2000 Kör jelöltjeként választottak meg tavaly a Pest megyei település első emberének. Ő megrendeléseket továbbított a fiktív társaságoknak, amiért jutalékot számított fel.

A vádhatóság a bűnszervezetet alkotó főszereplőkön kívül további 25 személy ellen emelt vádat, a többi között adócsalás, valamint az adóbevételt különösen nagymértékben csökkentő adócsalás bűntette miatt, melynek büntetési tétele 2-től 16 évig terjedhet. A vádlottak szabadlábon védekeznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik