Közélet

Magyarverő roma a bíróság előtt: “Nem vagyok rasszista!”

Az elsőfokú bíróság összesen 30 év börtön szabott ki a támadókra, a jogerős ítélet egy hét múlva születik meg.

Megkezdődött annak a hét, jórészt roma fiatalnak a másodfokú büntetőpere hétfőn a Fővárosi Bíróságon, akiket első fokon közösség tagja elleni erőszakért összesen csaknem 30 év szabadságvesztésre ítéltek. Az ügy érdekessége, hogy a vádlottakat egy 2009-ben elkövetett garázda jellegű támadásért egy akkor új, olyan paragrafus alapján ítéltek el, amely elsősorban a kisebbségek védelme érdekében született.

A vád szerint egy főiskolai hallgatót 2009 szeptemberében magyarságát szidva támadtak meg romák egy VIII. kerületi mellékutcában. Tettüket a Btk. 2008 februárjában történt módosítása alapján szigorúbban ítélte meg a bíróság márciusi ítéletében.

E szerint öt fiatalember és két nő – egy kivételével valamennyien romák – megtámadtak az utcán egy főiskolai hallgtót, aki a kollégiuma felé tartott. A hétfői tárgyaláson az ügyésznő idézte a VIII. kerületi utcán két évvel ezelőtt elhangzottakat: “Te szemétláda, te buzi magyar, hogy mersz belépni a mi utcánkba, ahol a cigányok az urak és nem a magyarok?” Nem sokkal később többen “Büdös magyar, megölünk!” felkiáltással eredtek a menekülő nyomába. Mindezek alapján az ügyész azt kérte a másodfokú bíróságtól, hogy hagyja jóvá az elsőfokon születt ítéletet, mely szerint a támadók két és félévtől hatévig terjedő büntetéseket kaptak.

A vádlottak és védőik a hétfői tárgyaláson is váltig hangoztatták, hogy a konfliktusnak nincs köze a megtámadott fiatalember magyarságához. Az egyik roma vádlott ki is hangsúlyozta, hogy ő nem rasszista. A jogerős ítélet kihirdetése október 24-én lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik