Közélet

Ötvenmilliót csaltak össze a szarvasmarha-exportőrök

A gyengébb minőségű állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be.

Ötvenmillió forint kárt okoztak az Európai Uniónak azok a vállalkozások, amelyek visszaéltek a fajtatiszta szarvasmarhák kivitele után járó export-visszatérítéssel – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.

A közelmúltban a vámosok országszerte több vállalkozásnál is tartottak utólagos ellenőrzést, és súlyos visszaéléseket tártak fel, a szarvasmarhák felvásárlásakor ugyanis ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel. Így a külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be.

A jogosulatlanul igénybe vett támogatásokkal a gazdasági társaságok mintegy 50 millió forintos kárt okoztak az Európai Uniónak, ám a szarvasmarha-ágazatot ért kár ennél jelentősen nagyobb.

A jogsértő társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekei megsértésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a hivatal pénzügyi nyomozóinál, továbbá értesítette a kifizető ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik