Közélet

Tizenhat évre ítélték az idős szatymazi asszony gyilkosát

A 44 éves férfi előbb megfojtotta, majd megerőszakolta az idős szatymazi asszonyt.

Az ítélet szerint a 44 esztendős büntetlen előéletű Bitó László tavaly április 27-én este, munka után kerékpárjával indult haza, és közben betért egy kocsmába, ahol megivott három-négy nagyfröccsöt. Ezután elment a későbbi sértetthez, egy egyedül élő 83 éves asszonyhoz, akit már gyermekkora óta ismert.

A férfi beszélgetni kezdett az idős nővel, majd tíz-tizenöt perc után úgy döntött, közösülni fog vele. Amikor a sértett hátat fordított neki, karjával átkulcsolta az asszony nyakát, és földre szorította őt. A nő megpróbált védekezni és segítségért kiáltani, de a vádlott tovább szorította, arcát öt percen át a földre nyomta. Amikor megszűnt az ellenállás, a férfi fajtalankodott az idős asszonnyal. A vádlott tette után – félve a következményektől – bevonszolta a fáskamrába a sértettet, ahol magára hagyta. Az asszony holttestét másnap délután lánya és sógornője találta meg.

A szakértői vélemény szerint a sértett halálát fulladás okozta: a fojtogatás miatt eltört a pajzsporca, megsérültek a gége környéki izmai. Az áldozat már a földre szorítás közben elhunyt. A vádlottat 2010. május 7-én vették őrizetbe. Az eljárás során a férfi bűnösnek vallotta magát, többször is kijelentette, hogy nem tud magyarázatot adni tettére, nem akarta megölni az asszonyt, az utolsó szó jogán azonban nem mondott semmit.

A szakértői vélemény szerint a vádlott nem gyengeelméjű, nála szellemi leépülés, tudat- vagy személyiségzavar, elmebetegség a bűncselekmény elkövetésekor, sem később nem állt fenn, esetében szexuális aberráltság, ösztönelfajulás vagy bármilyen nemiösztön-rendellenesség nem igazolható. Az ítélőtábla aljas indokból elkövetett emberölés bűntette miatt jogerősen tizenhat év fegyházra ítélte a férfit, súlyosbítva ezzel a Csongrád Megyei Bíróság elsőfokú, tizennégy év börtönt kiszabó döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik