Közélet

A történelem legrosszabbul hamisított BKV-bérletei

A BKV-figyelő közel 5 éve alatt számtalanszor foglalkoztunk már a bérlethamisítókkal és a hamisított bérletekkel. Eddig olyan esetről számoltunk be, melyeknek főszereplői a BKV viszonteladóiktól vettek visszakért, majd később ?újraírt? bérleteket. Évekkel ezelőtt még nem működött ekkora bérlethamisító maffia, mint napjainkban, akkor az utasok maguknak hamisították a bérleteket, kisebb nagyobb sikerrel :)

Kezdjük az egyik legegyszerűbb módszerrel, az egyszerű átírással:

A legnépszerűbb módszer a kapargatás. A bérlet tulajdonosa az előző érvényességi időt lekaparta vagy lemosta, és a helyére új érvényességi időt írt. Mivel a papír felső rétege igen vékony, minden ilyen ?beavatkozás? jól észrevehető:

Ennél talán csak az a feltűnőbb, ha valaki hibajavítóval tünteti ez az érvényességi időt, majd egy újat ír rá:


Valamivel profibb megoldás az újraragasztás. Napjainkban ezt úgy oldják meg a spórolós utasok, hogy egy alacsonyabb összegű (pl. diák) bérlet érvényességi idejét kivágják, és a teljes árú szelvényre átragasztják. A szelvény vastagsága miatt azonban ez is feltűnő, az ellenőrök azonnal kiszúrják az ilyen bérleteket:

Aki csak pár napot szeretett volna nyerni. Mit hihetett szerencsétlen?

Fénymásolt bérlet ragasztott csíkkal. Az egyik legrosszabb minőségű hamisítvány, tuti bukta:

Ő is csak a napokat variálta, de nem volt szerencséje. A tolla is máshogy fogott, és a stílusa sem hasonlít:

A hetibérlet hamisítás sem kifizetődő. Hiába vágod ki az érvényességi időt, és hiába ragasztod át máshová, a végeredmény feltűnő, a lebukás veszélye maximális:

Napos-hibajavítós:

És a legvégére hagytam az én személyes kedvencemet. Szeretnék annak a fejébe belelátni, aki ezt így komolyan gondolta, és aki hitt abban, hogy ezzel a ?tökéletes? hamisítvánnyal nem fog lebukni. De tényleg, mit gondolt? :)

Amellett, hogy a gyűjteményt szeretnénk megköszönni blis nevű olvasónknak és az ő BKV-s kollégájának, mindenkinek felhívjuk a figyelmét arra, hogy a bérlethamisítást a törvény bünteti. Senki se kockáztasson, a BKV-n dolgozó ellenőrök nem egy, nem két hamis bérletet láttak már, távolról kiszúrják, hogy melyik szelvény lett újraírva, újraragasztva, és melyik nem eredeti. Higgyétek el, nem éri meg?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik