Közélet

Pancser módon buktak le a kémper vádlottjai

Az elkövetők banális módon buktak le: egyikük titkosítás nélkül folytatott elektronikus levelezést, amit valaki véletlenül nyitott meg.

A négymilliárdos kémperben letöltendő szabadságvesztésre, börtönbüntetésre ítélte első fokon mindhárom vádlottat a Fővárosi Bíróság hétfőn. Az elsőrendű vádlott egy év nyolc hónap börtönt kapott, a másod- és harmadrendű vádlott pedig egyaránt egy év két hónapot. A bíróság több mint hárommilliárd forint kártérítés megfizetésére is kötelezte őket, az előnyhöz juttatott cégre pedig ötvenmillió forint pénzbírságot szabott ki. Az elkövetők banális módon buktak le, ugyanis az elsőrendű vádlott titkosítás nélkül folytatott elektronikus levelezést, amit valaki véletlenül nyitott meg. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett, bűnösség megállapítása és súlyosítás érdekében. A vádlottak és a védők viszont felmentésért fellebbeztek.

A másfél éve tartó, a jogszabályok szerint kiemelt jelentőségű perben egy labordiagnosztikai cég iparjogvédelmi jogainak és gazdasági titkainak megsértése miatt emeltek vádat. A bíróság mindhárom vádlottat felmentette az iparjogvédelmi jogok megsértése vádja alól, gazdasági titok megsértéséért, mint társtetteseket letöltendő börtönre ítélte őket.

A vád szerint a hematológiai reagensek fejlesztésével, gyártásával és exportjával foglalkozó Diagon Kft. két volt vezető munkatársa ipari titkokat vitt magával azért, hogy a cég versenytársának, a Diachem Kft-nek adják. Ennek a cégnek az ügyvezetője a harmadik vádlott. Az ítélet szóbeli indoklásakor a bíróság kiemelte, hogy a három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmények miatt a rendkívül nagy vagyoni hátrányra való tekintettel szabták ki a másfél év körüli börtönbüntetéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik