Közélet

Budaházy-ügy: ismét visszavontak egy terhelő vallomást

A tanúként meghallgatott fiatal nő azt állította, hogy a nyomozók presszionálták a kihallgatáson.

Ismét visszavonta a nyomozás során korábban tett terhelő vallomását egy tanú a terrorcselekmények vádjával zajló Budaházy-ügyben, a Fővárosi Bíróságon szerdán.

A tanúként meghallgatott fiatal nő a tárgyaláson részben élt mentességi jogával, amely szerint nem köteles hozzátartozójára terhelő vallomást tenni, az egyik vádlott pedig a vőlegénye volt a vádbeli cselekmények idején. Nyomozati vallomása egészét arra hivatkozva kívánta visszavonni, hogy – állítása szerint – a nyomozók 2009 nyári tanúkihallgatásán presszionálták, “a szájába adták a szavakat”, megfenyegették, hogy “bezárják, ha nem elég együttműködő”.

Hónapokkal ezelőtt, a tárgyalássorozat kezdeti szakaszában, egy vádlott vonta vissza nyomozás során tett részletes, beismerő, magát és társait is terhelő vallomását, arra hivatkozva, hogy kényszer hatása alatt vallott.

Az ügyészség szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik