Közélet

Betonelem okozta a nagykanizsai gázömlést

Az esőzés miatt az árokba csúszott betonelem miatt tört el egy gázvezeték Nagykanizsán; keddre virradó éjjel mintegy száz embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát.

A kivitelezők tájékoztatása szerint nem volt szakszerűtlenül kiásva az a csatornafektetésre szolgáló munkagödör, amelyben a gázvezeték eltörött. Az árok ki volt dúcolva, a problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű eső okozta – mondta Fitos István, a Nagykanizsai Regionális Szennyvíztársulás projektvezetője.

A csapadék kimosta az árok melletti talajt, emiatt a munkagödörbe csúszott egy méteres nagyságú betonelem. Ez törte össze a vezetéket, ami gázömléshez vezetett – mondta el a beruházó képviselője.

Varga Ivett, az E.ON sajtóreferense korábban azt közölte az MTI-vel, hogy szakembereik megítélése szerint a baleset azért következhetett be, mert a szennyvízvezeték építése miatti munkagödröt a kivitelező szakszerűtlenül, kitámasztás és alátámasztás nélkül ásta ki. Az eső a gázvezeték alatt is kimosta a földet, ezért is tudta eltörni a rázúduló föld és törmelék.

Nagykanizsán a belvárosi szennyvízvezeték-hálózat építésekor ásták ki azt a munkagödröt, amelyben az E.ON által üzemeltetett gázvezeték megsérült. A 32 milliméter átmérőjű műanyag gázvezeték a varratnál tört el.

A gázömlés miatt negyven lakásból mintegy száz embernek kellett ideiglenesen kiköltöznie otthonából. A sérült vezetéket a bejelentés után kevesebb mint fél óra alatt sikerült elzárniuk a szakembereknek, addig a tűzoltók a szivárgó gázt vízsugárral permetezték.

A lakók a veszélyhelyzet elhárítása után, alig fél órával a történtek után visszatérhettek otthonukba. Az E.ON munkatársai hajnali 4 órára tudták helyreállítani a megrongálódott vezetéket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik