Közélet

Veszélyes anyag lángolt Somogyban

Kigyulladt egy veszélyes anyagot szállító teherautó Igal külterületén, Bonnyapusztánál a 6505-ös úton péntek reggel.

Feloldották a teljes útzárat és félpályán megindult a forgalom Somogy megyében a 6505-ös úton, ahol Igal külterületén, Bonnyapusztánál egy péntek reggel kigyulladt teherautóból veszélyes anyag folyt ki – közölte katasztrófavédelem és a rendőrség az MTI-vel.

A negyed nyolckor történt káresethez öt tűzoltóautó és az igazgatóság veszélyhelyzeti felderítő csoportja is kivonult; személyi sérülés nem történt, lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség. A műszaki mentésben 24 tűzoltó és katasztrófavédelmi szakember vett részt – közölte a katasztrófavédelem szóvivője.

Kőhalmi Szilvia tájékoztatása szerint a jármű két köbméter lúgot, egy köbméter sósavat, 200 liter hidrogén-peroxid 33 százalékos vizes oldatát és 24 darab 20 literes ballonban hipót szállított.

Amikor a teherautó vezetője észlelte, hogy füstöl a plató, leállt a parkolóba és kézi tűzoltó készülékkel megkezdte az oltást, amit a kiérkező tűzoltók fejeztek be. A tűz eloltását követően derült ki, hogy három darab 50 literes hidrogén-peroxidos hordóból vékony sugárban szivárgott a veszélyes anyag, amely reakcióba lépett a raklappal és a gépjármű platójával – tette hozzá a szóvivő.

A hidrogén-peroxid színtelen, szirupszerű folyadék, szabadba jutva, levegővel elegyedve nem éghető, nagyobb koncentrációban maró folyadék, szerves anyaggal érintkezve tüzet okozhat – ismertette Kőhalmi Szilvia.

Mint arról beszámolt, a tűzoltók speciális védőruhában végezték a kármentesítést: a mintegy 50 négyzetméternyi szennyezett területet körbekerítették és homokkal felitatták a veszélyes anyagot.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a baleset helyszínén elrendelt teljes útzár megszűnt, a forgalom félpályán megindult.

A baleset okáról a rendőrség sajtóreferense elmondta: a megsérült tartályból a veszélyes anyag a kipufogócsőre folyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik