Közélet

Fölpüffedt holttest: a tűző napon hagyták a halottat

A háziorvos nem volt hajlandó elvégezni a halottvizsgálatot a legeltetés közben hirtelen elhunyt betegen.

Négy órán át feküdt Tard határában a legelőn egy halott férfi a 35 fokos kánikulában – értesült a Népszabadság. Miután a férfira rátaláltak, a kiérkező mentőtiszt ugyan megállapította a halál beálltát, de a rendőrök ragaszkodtak ahhoz, hogy egy orvos is végezze el a halottvizsgálatot. A falu doktora, Keszthelyi Gyula azonban ezt nem volt hajlandó megtenni, mondván a férfi egykori betege volt, és szerinte az orvosi hibák esetleges eltussolása ellen épp az védi az embereket, ha az elhunytat egy másik szakember vizsgálja, és nem a kezelőorvosa.

A rendőrök és az elhunyt fia felváltva győzködték a férfit, hogy menjen a helyszínre, de az hajthatatlan volt. Végül egy mezőkövesdi orvos írta meg a jelentést, de ekkora már a holttest a nagy melegtől fölpüffedt.

Keszthelyi az egész falut magára haragította, naponta teszi közzé az interneten az ügyben keletkezett iratokat: kommentál és küzd, újabb és újabb jogszabályokat ás elő, igazolva összeférhetetlenségi elméletét.

Dósa Ágnes, a Semmelweis Egyetem Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetének egyetemi adjunktusa a nol.hu-nak elmondta, a hatályos rendelkezések szerint a háziorvosnak ki kellett volna mennie a halottvizsgálatra, ugyanakkor abban egyet ért Keszthelyivel, hogy akár problémát is jelenthet, ha a doktor a saját betege halottvizsgálatát végzi, de ennek kiküszöbölésére nem az a megoldás, hogy a halottat órákig otthagyják a helyszínen.

Hogy mit gondol az esetről Kovácsy Zsombor ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet egykori elnöke, elolvashatja a nol.hu oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik