Közélet

Porig égett egy műanyaggyár Veszprémben

A levegő szennyezettségét folyamatosan mérik a felszálló sűrű, fekete füst miatt.

Egy 20-szor 100 négyzetméter alapterületű, polisztirolt gyártó üzemcsarnok égett le teljesen szerdán este Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban – mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón, az ipari park bejáratánál.

A helyszínen 15 járműfecskendő dolgozott húsz vízsugárral, és hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket – tette hozzá. A parancsnok közlése szerint a kétezer négyzetméter alapterületű műanyagfröccsöntő-üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg.

A levegő szennyezettségét folyamatosan mérik a felszálló sűrű, fekete füst miatt a helyszínen lévő műszerkocsival, eddig még nem mérték mérgező anyagok koncentrációját – mondta az alezredes, hangsúlyozva: nincs veszélyes anyag a levegőben. A tűz keletkezésének okáról még nem tudott nyilatkozni, de már folyamatban van a tűzvizsgálat.

Németh Tamás elmondta: a megye tűzoltóinak zöme még az utómunkálatokon dolgozik, de folyamatosan váltani kell őket, mert légzőkészülékben kell dolgozniuk a nagy füstben és hőségben.

A korábbi híreket pontosítva elmondta, hogy egy víztartály van az ipari parkban, de a folyamatos oltóanyag-ellátást a saját tartálykocsijaikkal biztosították. A parancsnok a kár megbecsülésére nem vállalkozott, azt jelentősnek nevezte.

Németh Tamás végül azt közölte, hogy a helyszínre várják Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt.

A környező települések polgármestereit értesítették, és Veszprém lakosságát is folyamatosan tájékoztatják közérdekű közleményként a városi televízióban a rendkívüli tűzesetről – mondta a sajtótájékoztatón Brányi Mária, a város alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltóság ura a helyzetnek, és a levegőbe nem került emberekre veszélyes, mérgező anyag.

A tűz közelében lévő másik műanyagüzemben 20 óra 45 percig dolgozott mintegy 25-30 ember, akkor hazaengedték őket. A munkaidejük 22 óráig tartott volna – mondta a Nagyvázsonyban élő Horváth Ádám. Hozzátette: erős bűzt éreztek, és látták a nagy füstoszlopot. “Pánik nem volt, dolgoztunk” – tette hozzá, megjegyezve: aztán szóltak, hogy előbb elmehetnek haza.

A naplo-online.hu úgy tudja, a tűz állítólag olyan intenzitású volt, hogy a tűzoltók csak nehezen tudtak megbirkózni vele. Sokan bámulták a sűrű, gomolygó füstöt a környéken. További fotók itt…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik