Közélet

Hatástalanították a Balatonban talált úszóaknát

Egy ráerősített robbanótöltettel biztonságos, egy kilométeres távolságból felrobbantották a szerkezetet.

Pénteken nem sokkal délután három óra előtt sikerült hatástalanítani azt az úszóaknát, amelyet még szerdán találtak a Balaton vizében Sajkod település közelében – közölte a Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj megbízott kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Kerekesné Benedek Mária elmondta, a víz alatt egy ráerősített robbanótöltettel biztonságos, egy kilométeres távolságból felrobbantották a folyami érintőaknát. A terület lezárását megszüntették. A kommunikációs tiszt megjegyezte: az ott tartózkodók szerint a talált robbanószer miatt állítólag egy vitorlásverseny elmaradt.

A HM sajtóirodája csütörtökön tájékoztatta az MTI-t, hogy a Magyar Honvédség tűzszerészei egy 250 kilogrammos, második világháborús úszóaknát próbálnak hatástalanítani a tóban. Sajkod településtől 50-60 méterre, a nádas szélében szerdán horgászok figyeltek fel a gyanús tárgyra.

Közleményükben akkor azt írták: az akna robbanóanyag-tartalma 50-60 kilogramm. A 15 gyújtószerkezetet tartalmazó robbanótestnek két gyújtója még ép volt, ezért az aknát élesnek, veszélyesnek nevezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik