Közélet

180 méterről zuhant a mélybe hegymászó

Belehalt sérüléseibe a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban sziklamászáskor leesett 26 éves nő. Ez már a 14. haláleset volt idén a természeti szépségeiről híres vidéken.

A nemzeti park vezetőségének közlése szerint a baleset vasárnap, a félgömbalakú Half Dome gránitsziklán történt. A rossz időjárás miatt egy vadőr igyekezett lebeszélni a kirándulókat a hegymászásról, de mintegy kéttucatnyian, köztük az áldozat is, nem törődtek a figyelmeztetéssel – mondta el Kari Cobb, a park szóvivője a San Francisco Chronicle című lapnak.

Az egyik meredek szakaszon még a kevésbé tapasztaltabb mászók is eljuthatnak a csúcsra a felfüggesztett drótkötelek segítségével. Hétvégenként gyakran több száz turista is érkezik a területre. Legutóbb 2007-ben, illetve 2009-ben zuhant itt a mélybe egy japán, illetve egy amerikai kiránduló, mindketten halálra zúzták magukat.

Két hete egy 100 méter magas vízesésben lelte halálát három turista. A biztonsági előírásokra fittyet hányó huszonéves kaliforniai fiatalokat – két férfit és egy nőt – elragadta egy gyors sodrású folyó, és magával rántotta őket a zuhatagba.

Idén már eddig 14 halálos áldozatot követelt a park, messze többet, mint bármikor korábban egész év alatt a feljegyzések kezdete óta. Az eddigi rekordot 2007 tartotta 7 halálesettel.

A halálestek számának meredek emelkedése legalább részben azzal függ össze, hogy az elmúlt télen rekordmennyiségű hó esett, ami elolvadva szokatlanul megduzzasztotta a más években ilyentájt csendes folyókat, patakokat, vízeséseket.

2006 óta 38 kiránduló vesztette életét a parkban, további 1225 embert sikerült megmenteni, a mentési akciók összesen hárommillió dollárba kerültek.

A meredek gránitfalairól és vízeséseiről híres Yosemite-völgy évente majdnem négymillió látogatót vonz a világ minden tájáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik