Közélet

Öt vitorlás még megmentésre vár

A csütörtöktől szombatig tartó Kékszalag vitorlásverseny első éjszakáján sokan kerültek bajba a viharos erejű szél miatt.

Rendkívül gyors és szakszerű kármentés zajlott a Balatonon egész szombaton, aminek köszönhetően a vízrendészet által a regisztrál 34 vihar után zátonyra-, homokpadra futott, összetört, vagy elsüllyedt vitorlásból már csak 5 kimentése maradt a következő napokra. Erről Horváth László, a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság vezetője számolt be az MTI-nek szombaton.

A csütörtöktől szombatig tartó Kékszalag vitorlásverseny első éjszakáján sokan kerültek bajba a viharos erejű szél miatt. A versenyzők közül sokakat úgy mentettek ki, hogy hajójukat horgonyon, a víz közepén kellett hagyni. Többen kérték a vízi rendészet segítségét vitorlásuk felderítéséhez, de a hajómentésről maguknak kellett gondoskodniuk. Csak péntek késő délután csendesedett el annyira a szél, hogy elkezdődhetett a hajók mentése, amelyek között volt csupán 500 kilogrammos, de akadt 10 tonnás is – mondta a kapitány.

Arról is beszámolt, hogy a szombati nap csendesnek bizonyult a Balatonon, nem volt szükség mentésre, csak egy eltűnt ember okozott óriási riadalmat, de ő később előkerült a szárazföldön.

Tar Mihály, a Vízi Mentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője arról számolt be, hogy jelenleg egy hajó mentésében segédkeznek, és még néhányra tehető azok száma, akik vitorlásuk mentéséhez segítséget kértek. A vízi mentők rendelkeznek az ehhez szükséges felszereléssel, valamint búvárokkal, akik ezt a munkát térítés ellenében végzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik