Közélet

Ötvenmilliós hűtlen kezelés a Honvédelmi Minisztériumnál

Egy belső jelentés szerint a tárca azóta már megszűnt hivatala megrendelte, kifizette, de nem szerelte be a riasztóberendezéseket.

A Magyar Nemzet írt arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) egyik hivatala az előző ciklusban olyan riasztórendszer leszállításáért és beszerzéséért fizetett ki csaknem ötvenmillió forintot, amelyet végül – belső ellenőrzés során – egy budapesti raktárban találtak meg.

A társaságnak riasztóberendezéseket kellett beszereznie a Brüsszelben, Monsban és Glonsban fenntartott HM-kezelésű úgynevezett NATO-lakásokba, de az eszközöket végül ki sem szállították Belgiumba. A munkák teljesítését azonban igazolták a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Irodájának vezetői – számolt be a lap.

A HM EI Zrt. mostani vezetése által áprilisban lezárt belső vizsgálat szerint a riasztóberendezéseket a HM Protokoll- és Nemzetközi Rendezvényszervező Igazgatóság rendelte meg 2005-ben. A technikai eszközöket a Body Guard Hungary Kft.-nek kellett leszállítania. A dokumentum szerint a vizsgálat során nem találtak semmilyen szerződést ezzel kapcsolatban.

A megrendelés után az első számlák – az iratok tanúsága szerint – 2005 decemberében érkeztek meg a HM vagyonkezelő igazgatóságához csaknem 28 millió forintról, és mintegy 30 millió forint értékben tovább is számlázták azokat.

A teljesítést a HM EI Zrt. korábbi vezetése igazolta, de még hónapokkal az előtt, hogy az eszközök megérkeztek volna az országba, tehát ez az igazolás nem volt valós – hangsúlyozták a dokumentumban.

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, úgy tudja, hogy a szaktárca kártérítési perre készül, és feljelentést tesz hűtlen kezelés gyanújával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik